Над 130 автомобили и мотоциклети акостираха на площад “Велбъжд” в първия ретро парад, антики от войната и американски возила сред най- атрактивните

Краси Веселинова

Първият ретро парад в Кюстендил събра повече от 130 автомобили и мотоциклети, които изпълниха до краен предел площад “Велбъжд”. Супер возилата привлякоха очаквано любопитството на хората, които с интерес разглеждаха разнообразието от антики на четири и две колела.

Организатори на проявата са Ретро клуб “Дентелетика” – Кюстендил, с подкрепата на Община Кюстендил.

“Нашата идея е този ретро парад да се превърне в традиция. Палитрата, която се показва е богата и пъстра. Има няколко довоенни автомобила, има автомобили произведени след Войната – 1942 – 1943 година. Има автомобили от 1956 и 1966 година. Американските автомобили са основно от 70-е години.  “Клуб “Лада” също е с много сериозно присъствие. Има много разнообразни и добре реставрирани автомобили. Има и един автомобил Татра от 1935 година. Толкова мотори, колкото има тук не е имало на друг ретро парад, твърдят колеги”, уточни Бойко Соколовски, председател на Ретро клуб “Дентелетика”.

В Кюстендил дойдоха участници има почти от всички ретро клубове на страната – Русе, Хасково, Сливен, Благоевград, Дупница, София, Кубрат и други, както от Македония и Сърбия.

“Благоевградският ретро клуб с председател Андрей Андреев много ни помогна, дори мога да кажа, че е наш съорганизатор. Надявам се на кюстендилската общественост да й хареса проявата“, каза още Бойко Соколовски. Генерален спонсор на ретро парада е ВСУ “Черноризец Храбър” – Кюстендил.