Кметът на Банско Георги Икономов: Смъртната чета на учителя Радон Тодев от Банско е знаела какво е мъжка чест и как се живее и умира за Отечеството

“Смъртната чета на учителя Радон Тодев от Банско, опята приживе в църквата Света Троица, полага костите си в Рила, бранейки бягащите към свободна България жени и деца!
Трудно може да се намери друг подобен пример на саможертва. Но в него е събрана цялата истина за несъкрушимата воля на банскалии да заживеят свободни, в единение със своите братя. И така те създават не само легендата за смъртната чета, но и отправят послание към всички нас, които идваме след тях, и то е да ПОМНИМ! 
Те са били велики мъже, които са знаели какво е цел, какво е мъжка чест и как се живее и умира за Отечеството! Нека бъде светла, нека бъде вечна паметта им!”- каза Георги Икономов, кмет на община Банско. Той поднесе цветя на паметника, а приятелите му запалиха и свещички за буен пламък на признателност в сърцата на всички ни.

Заедно с Кмета Георги Икономов над 50 души сведоха глави на едно от най-мистичните и величествени места – местността „Радонова пусия” в Рила планина.
На 4 октомври (22 септември стар стил) 1903 година заедно с четата си от 70 човека Радон Тодев води сражение с многократно превъзхождаща ги по численост османска войска, охранявайки изтеглянето на хилядно християнско население от подпалените села на разбунтувала се Македония. Над местността „Света Богородица“ в Годлевския балкан четата е нападната и обградена от 600 души аскер. След петчасово ожесточено сражение 26 от четниците и войводата Радон Тодев загиват под рилския връх Айгидик. Жертвите на аскера са 90. Освирепелите османлии садистично оставят телата на загиналите герои дни наред да бъдат осквернявани от чакали и хищни птици. Но животът на хилядите бежанци е бил спасен – колоната вече е била преминала тогавашната граница към майка България. Четниците загиват така както са се заклели в черквата преди да тръгнат към своята Голгота.
От четата остават живи 43 човека, за да разказват на деца и внуци за подвига на своите събратя.