Запалиха постройка и сеното на най-известният музикант Момчил Чалъков в Самоков

Злосторници  вилняха  в Алино точно на Кръстоведн, научи репортер на ВЯРА НЮЗ. Запалиха сеното на най-известният музикант в региона Момчил Чалъков. Хората настояват да се открият престъпниците. „Това не е за пръв път, имаше и други палежи в Алино“ – ядосват се алинци.

 

Марияна Вучова

Над 500 бали със сено, цялата селскостопанска постройка и сеното изгоряха при умишлен пожар, запален от злосторници в четвъртък през нощта в село Алино. Балите са били собественост на Момчил Чалъков, а постройката на Цанка Шуманова – една от най-уважаваните учителки в Самоковско, сега пенсионерка. В плевнята с разрешението на Цанка, Момчил съхранявал храната за животните, но сега всичко е изгоряло. Десетки музиканти, които обичат народната песен изразиха съпричастност с Момчил Чалъков. Огорчение, възмущение, обида придизвика престъпното деяние у Момчил и у приятелите и близките му. Момчил Чалъков е най-ревностният разпространител на автентичната народна песен и музика, на алинските обичаи и традиции, прави всичко възможно старите песни от Алино, Самоковския край и шоплука да се съхранят и да стигнат до следващото поколение. Момчил не жали сили и младост и участва във всички фестивали за народна музика.

„Песента и таланта, Момчи, не могат да ти вземат“ – успокояваха десетки Момчил тези дни и се опитваха да му дадат кураж. „Най-вече е силна обидата, защото Момчил на никой нищо лошо не е напривил. Човек не очаква да му забият нож, след като не е сторил нищо лошо“ – споделиха приятелите на Момчил Чалъков.

„Кой вилнее с кибрит из Алино?“ – питат се местните и припомнят, че в селото често възникват подобни палежи, които са умишлени. През 2016г. горя и постройка на кмета на селото. През последните години изгоряха няколко селскокстопански постройки. „Докога ще има само дела срещу неизвестен извършител? Толкова ли е сложно за разследващите за открият злосторниците“? – питат се възмутените жители на село Алино.