Перник събра известни учени и историци на научна конференция за Първата световна война на Балканите, пробивът на Добро поле и събитията от 1918 г.

Перник събра учени и историци на научна конференция „Първата световна война на Балканите, пробивът на Добро поле и събитията през 1918 г.“ . Престижният форум, който ще продължи два дни, беше открит от кмета на Община Перник Вяра Церовска, която пожела на участниците успех и ползотворна работа.

„Обръщам се с благодарност към всички участници в този наистина висок форум, с благодарност към Министерството на отбраната за помощта, която оказа, за да се състои той. Защото историята ни помага да разберем света, показва ни кои сме ние, помага ни да отсъждаме справедливо, да разберем промяната.Много е важно да знаем миналото си и да можем да определим позициите си в бъдеще. Няма нищо по-свято и по-силно от мира, няма нищо по-важно от спокойствието и сигурността на хората. Затова отчитам, че днешният форум и тази конференция са изключително важни не само за Перник, но и за България. Благодаря ви, че сте тук, добре дошли в Перник“, каза в приветствието си кметът Вяра Церовска.

Във форума с доклади ще се представят академик Георги Марков, проф. Веселин Костов Янчев, проф. д.и.н. Тодор Петров, доц. д-р Даниел Вачков, както и перничаните Георги Радославов и Силвия Нотева. В рамките на конференцията ще бъде показана фотодокументална изложба „26-и пехотен Пернишки полк“ и макет на първия военен самолет, произведен в България. В дискусията могат да се включат свободно и граждани.

Посещение на исторически обекти, разположени на територията на област Перник – Земенски манастир – гр. Земен, Радомир – казармите на 26-и пехотен полк и експозиция „Войнишко въстание“ е част от програмата през втория ден на конференцията.