Турската лира се намира под натиск от продажби за трета поредна сесия на търговия, заличавайки голяма част от печалбите, които успя да реализира миналия четвъртък, когато централната банка на Турция повиши изненадващо агресивно основната си лихва с 6,25% до 24%, информира БНР.

В началото на търговията във вторник щатският долар поскъпва с 0,66% към 6,3500 турски лира, а еврото – с 0,68% към 7,46 лири, като и двете водещи валути достигнаха петдневни върхове, заличавайки почти напълно тяхната рязка обезценка с около 3% след решението на ТЦБ да вдигне основната си едноседмична репо лихва много по-силно от очакванията на финансовите пазари в опит да подчерта своята независимост.

За подновеното понижение на турската лира влияние оказват коментари от понеделник на президента Реджеп Ердоган за в-к „Хюриет“, в който той призова за разследване на ролята на най-голямата опозиционна партия – Републиканската народна партия (CHP) в банката Isbank с оглед на факта, че членове на CHP притежават над 28% от пакета акции в най-големия турски кредитор. Тези негови коментари предизвикаха солиден спад на акциите на Isbank и на целия банков индекс на борсата в Истанбул в началото на новата седмица.

„В същото време продължава търсенето на чуждестранна валута от местните жители“, посочи пред Ройтерс местен анализатор, пожелал анонимност и добави, че на пазарните участници предстои да заемат изчаквателна позиция преди обявяването на средносрочната икономическа програма на правителството в четвъртък (20-ти септември).

„Ако лирата остане в настоящите нива, това ще създаде усещането, че агресивното увеличение на лихвения процент от страна на ТЦБ е било неефективно и това може да доведе до по-нататъшна обезценка“, посочи същият анализатор.

Трябва да се има предвид, че през тази година турската лира се обезцени с около 40% спрямо щатския долар поради притеснения за нарастващ авторитаризъм от страна на президента Ердоган, както и опасения относно независимостта на централната банка. Дипломатическият скандал със Съединените щати преди време доведе до допълнителен натиск върху турската валута.

Междувременно Турската централна банка ще увеличи от 21-ви септември лихвения процент, платим за задължителните банкови резерви, съобщиха във вторник банкери, цитирайки изявление, изпратено от ТЦБ до кредитните институции. Те също така посочиха пред Ройтерс, че решението ще насърчи банките да държат задължителните си резерви в турски лири.

Това представлява нов опит на централната банка да подкрепи местната валута, след като през миналата седмица тя повиши основният си лихвен процент с цели 625 базисни пункта.