Топенето на вечните ледници застрашава борбата срещу климатичното затопляне

Топенето на вечни ледници, свързано с освобождаване на парникови газове, може да провали усилията за ограничаване на климатичното затопляне, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. предвижда климатичното затопляне да бъде ограничено до увеличаване на температурите с 2 градуса Целзий и дори с 1,5 градуса Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха. За да бъде постигната тази цел, държавите участнички в срещата се ангажираха да намалят парниковите си емисии, тъй като ефектът от климатичните промени става все по-видим.

Експерти от Международния институт за анализи в областта на приложните науки със седалище в Австрия за пръв път включиха парникови емисии, освободени от вечни ледници, в модели за климатичните промени. Полученият резултат е тревожен.

Вечни ледници покриват около 25 на сто от земите в северното полукълбо, по-специално в Русия и Канада. Складираните в ледниците количества метан и въглероден диоксид съответстват на около 15-годишни парникови емисии, дължащи се на човешката дейност. “В миналото климатичните промени не са били достатъчни, за да се отключи топене на ледници в райони, далеч от екватора”, заяви ръководителят на изследването Томас Гасер от института.

След като средните температури се увеличили с повече от 1 градус Целзий в сравнение с прединдустриалната епоха, ледниците започнали бавно да се топят. Феноменът ще се ускори със затоплянето на планетата.

Резултатите от изследването навеждат на мисълта, че като се вземат предвид освободените от ледниците парникови емисии, целта климатичното затопляне да бъде ограничено до увеличаване на температурите с 1,5 градуса Целзий ще е невъзможно да се постигне.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. “Нейчър джиосайънс”.