Папа Франциск заяви по време на беседа с млади вярващи от Франция, че сексът е „дар Божи“. Пълният текст беше разпространен от пресслужбата на Ватикана и цитиран от БНР.

 

„Сексуалността и сексът са дар Божи. Няма табута. Това е дар, който Бог ни дава. Той има две цели – да обичаш и да продължиш живота. Това е страстна любов, истинската любов е такава. Страстната любов между мъжа и жената води към вечен живот“, каза Светият отец.

Папата цитира Библията, според която Бог е създал мъжа и жената по своя образ и подобие, и припомнил думите на Исус Христос, че заради любовта мъжът и жената ще напуснат своите семейства и ще станат „един човек“ „Сексуалността трябва да бъде в тези граници – в любовта между мъжа и жената заради продължението на живота“, каза още главата на Римокатолическата църква.

 

Човешката слабост може да накара хората да използват сексуалността си по начин, който не следва Божия замисъл, но това е „сексуалност, отделена от любовта и използвана за забавление“, каза той, цитиран от онлайн изданието Cruxnow. Папа Франциск критикува порнографията с думите, че тя е част от „лъжовна индустрия“.