Парламентът одобри рокадитe в кабинета

Продължилата 3 седмици сага със смяната на миснистрите приключи

 

След продължили няколко часа дебати и скандал в парламента депутатите най-накрая гласуваха в сряда министерските рокади и тримата нови министри положиха клетва.

Росен Желязков бе избран за министър на транспорта на мястото на Ивайло Московски, регионалният министър Николай Нанков беше сменен с депутата Петя Аврамова, а Младен Маринов стана министър на вътрешните работи на мястото на Валентин Радев.

Така приключи продължилата три седмици сага с рокадите във властта, започнала след смъртоносната катастрофа край Своге, отнела живота на 17 души. В този период кадровите промени успяха да предизвикат криза в управляващата коалиция, която обаче бързо беше туширана и отстъпи мястото на нов фронт на противопоставяне между правителството и президента.

В крайна сметка промените в кабинета бяха одобрени от парламента в сряда. Партията на Валери Симеонов гласува “против” оставките на старите министри, но подкрепи новите. Новите министри получиха подкрепата на ГЕРБ, “Обединени патриоти” и “Воля”, докато БСП и ДПС бяха против.

Развръзката стана в отстъствието на премиера Бойко Борисов, който е в Австрия, за неформалната среща на държавните и правителствени ръководители на ЕС.

Дебатите около трите номинации продължиха близо 3 часа и отново провокираха скандали между управляващите и опозицията.

По време на дебатите от БСП заявиха, че имената на министрите нямат никакво значение и изходът е оставка на правителството и смяна на модела на управление.

От ГЕРБ пък декларираха категорична подкрепа за отиващите си министри и техните наследници.

Кадровата рокада в МВР пък за пореден път беше критикувана от президента Румен Радев, който заради липса на съгласуване отказваше да подпише указа за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов и така забави със седмицата гласуването на новите министри.

Ударно начало със скандал

В началото на заседанието от левицата заплашиха зам.-председателя на парламента Емил Христов (ГЕРБ) със скандал, който може да му струва поста, ако не позволи тримата номинирани за нови министри да участват в дебата по трите рокади в кабинета.

Желанието на БСП бе те да отговарят на въпросите към тях преди дебатът да бъде закрит, за да им бъдат поставяни и последващи питания. Зам.-председателят на парламента обаче категорично отказа и разискванията продължиха със серия процедурни предложения и заяждане между левицата и ГЕРБ.

“Няма основание и няма как да се изисква предварително представяне на концепции. Не сме в процедура на публичен подбор”, каза председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

Сред въпросите, поставени към бъдещите министри бяха, имаше такива, свързани със заобикалянето на Закона за обществените поръчки от БДЖ, концесията на летище София, следващия главен секретар на МВР, състоянието на пътната инфраструктура и поръчките за строителство към едни и същи фирми.

БСП вижда изход само в оставка на целия кабинет

Имената на новите министри нямат никакво значение, те ще изпълняват същата политика и ще са подчинени на същата воля, коментира по време на дебатите зам.-председателят на парламентарната група на БСП Драгомир Стойнев. “И тези са отгледани от малки и хранени от ГЕРБ като предишните“, посочи той.

Стойнев коментира, че държавата е изконсумирана, на практика липсва, от това как се полага асфалтът до дигиталния срив на Търговския регистър.

“Нелепо и жалко изглеждат исканите оставки в кабинета, среднощните коалиционни заседания, опозиционното репчене на едни министри и каските на други“, каза той.

“Изходът е оставка на правителството и смяна на модела на управление, оздравяване на първо място на държавността, а после на икономиката и на социалните системи“, заяви Стойнев. Той допълни, че ГЕРБ и всичките ѝ сателити – дали демократични или патриотични, могат да предложат само повече от същото.

“Управлението остава в името на стабилността, но на коя стабилност – на стабилността на всички, които се хранят от нея“, каза Стойнев.

ДПС: Предсрочните избори са неизбежни

“Във време, когато обществото има нужда от промяна и адекватни държавнически решения, сме принудени да се занимаваме с министерски оставки с цел запазване на властта, тоест с отлагане на неизбежното”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него трите министерски оставки няма да тушират напрежението каквото е очакването на управляващите.

“Противопоставихте български граждани, дадохте власт на национализма и популизма. Възприехте ги и ги превърнахте в своя кауза”, каза Карадайъ. Според него сегашното управление е разрушило малкото останало доверие в институциите и с това е предизвикало криза на държавността.

“Тя е може би най-тежката не само в новата история на България”, смята Карадайъ.

“Предсрочните избори са неизбежни. Нито оставки, нито предсрочните избори сами по себе си са решение”, коментира той.

ГЕРБ печели изборите, защото БСП не спазва обещанията си

ГЕРБ печели изборите, защото БСП не спазва обещанията си, обясни формулата на успеха на управляващите председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

“Важно е да се знае за транспортно министерство, към което имаше много упреци, задълженията на БДЖ бяха около 800 млн лв., когато левицата приключи мандата си, в момента дългът към държавата е 110 млн.лв“, каза Цветанов. По темата “сигурност” от началото на сегашния управленски мандат до момента са назначени 1700 полицейски служители, създадени са 600 мобилни екипа, отчете той.

“Единственият момент, когато сте поели морална отговорност, е през 2014 г , когато си подадохте оставките и отидохме на предсрочни избори, оставяйки държавата задлъжняла“, обърна се Цветанов към БСП.

По думите му завишаването на смъртността по пътищата е станало при управлението на Цветлин Йовчев и Пламен Орешарски, когато е бил и най-големият корупционен натиск.

Цветанов припомни, че професионалното израстване на Младен Маринов, критикуван днес от президента, е започнало при мандата на БСП.

“В момента това, което се прави от правителството и което ще продължат и новите министри, е да се намалят дефицитите в транспорта, да се увеличи численият състав в МВР, обучение на 6000 служители за процесуално-следствени действия“, каза още Цветанов.

Президентът определи рокадата в МВР като “парадоксална“

Същевременно президентът Румен Радев отново критикува и кадровите промени в кабинета, които повече от седмица бяха източник на напрежение между институциите заради отказа на държавния глава да издаде указ за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, който бе предложен за министър на вътрешните работи.

“Просто е парадоксално. Премиерът маха министъра на вътрешните работи заради “мърлявата работа” на полицията, а по закон тази мърлява работа се координира, ръководи и планира от главния секретар на МВР, който се предлага за министър”, каза Радев.

Във връзка със съгласувателната процедура по указа за освобождаването на Младен Маринов държавният глава коментира, че “самият факт, че правителството най-сетне склони да изпрати писмо за съгласуване е малка крачка в битката за законност”.

Причина за забавения подпис на държавния глава стана неизпълнената съгласувателна процедура между Министерския съвет и президентството. Въпреки че позицията на Борисов бе, че това е просто формалност, в крайна сметка администрацията на държавния глава получи всички необходими документи и Румен Радев подписа преди ден указ за освобождаването на Младен Маринов като главсек на вътрешното министерство.