Премиерът: Радев най-сетне да си направи партията или да оглави БСП

Президентът Румен Радев най-сетне да си направи партията или да оглави БСП, да излезе на избори, да си подреди министри и да управлява, коментира премиерът Бойко Борисов от Залцбург, където участва в срещата на върха на ЕС.

Повод за реакцията му стана поредната критика на държавния глава към управляващите. Този път Радев атакува двойнствената позиция по отношение на Унгария и избора на Младен Маринов за вътрешен министър.

Борисов отбеляза, че държавният глава “всеки ден излиза и казва нещо срещу правителството”, а не забелязва случващото се в БСП.

“Отговорността се понася от тези, които са избрани да управляват. Като дойдат избори, ще изберат него, друг или трети и той ще назначи необходимия министър. Ние така сме преценили в коалицията, тези хора сме предложили и мисля, че се справят добре. Ще се справят и по-добре. Със сигурност може да има и по-добри кандидатури. Всеки ден ние биваме подлагани под критика. Не чухме нищо за БСП, за “Ролс-Ройс”-ите. Ние в България явно повече се вълнуваме за Унгария, без да има тема за нея, а тук разглеждаме Брекзит“, каза Борисов.

Малко по-рано в четвъртък Румен Радев критикува кадровите промени в кабинета, които повече от седмица бяха източник на напрежение между институциите заради отказа му да издаде указ за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, който е предложен за министър на вътрешните работи, поради липса на съгласувателна процедура.

“Просто е парадоксално. Премиерът маха министъра на вътрешните работи заради “мърлявата работа” на полицията, а по закон тази мърлява работа се координира, ръководи и планира от главния секретар на МВР, който се предлага за министър”, каза Радев.

Във връзка със съгласувателната процедура по указа за освобождаването на Младен Маринов държавният глава коментира, че “самият факт, че правителството най-сетне склони да изпрати писмо за съгласуване е малка крачка в битката за законност”.

Вицепремиерът Валери Симеонов от своя страна коментира, че “нестабилността в държавата, ако я свързвате с неподписания указ на президента за освобождаване на главния секретар на МВР, вероятно ще остане”.

Той добави, че не е добре, когато институциите водят война помежду си пред очите на обществото.

“Аз винаги съм бил против това. Не е въпрос на лични симпатии, не е въпрос на его. Ние като участници в изпълнителната власт и президентството, в парламента, не трябва да демонстрираме разминаване и противоречие”, каза Симеонов.

Според него това саботира най-голямото постижение в последните година и четири месеца – а именно политическата стабилност в страната.