Плевнелиев: Не са тайна зависимостите на Радев от Кремъл

Президентът Росен Плевнелиев (2012-2017) определи сегашния държавен глава Румен Радев като президент популист, който се опитва да гради имиджа си на гърба на останалите институции. Според него Радев е обвързан с Москва и ще се противопостави на опита на правителството да вкара България в еврозоната..

“За мен не са тайна зависимостите на българския държавен глава от Москва. В момента влизаме в едно много сериозно противопоставяне с Кремъл по отношение на два стратегически проекта, които са от геостратегическа важност за Русия. Ще има много сериозен сблъсък в България по тази тема. Единият е амбицията на правителството да станем член на еврозоната. В нея ще се случи новата вълна на интеграция. Същевременно се притеснявам, че държавният глава ще направи всичко възможно да се противопостави на този важен ход за България, от който в Кремъл ще ги заболи”, коментира Росен Плевнелиев.

Той допълни, че диалогът между институциите са в основата на демокрацията, а президентът се държи като лидер на опозицията

“Той е президент популист и се бори за народната любов на всяка цена. Неговата стратегия е добра за него, но е вредна за България”, коментира Плевнелиев.

Според него именно постоянната борба на Радев за “народната любов“ е това, което го превръща в популист.

“Той си е направил добре сметката, че рейтингът на Народното събрание е много малък. Следователно едни други 85% от обществото не одобряват действията на народните избраници. Радев громи Народното събрание още от ден първи, когато ги обиди”, каза още Плевнелиев.