Прокуратурата: Синът на гл. секретар от времето на Тотев в Сандански Лидия- адвокат Стефан Матеев е ръководел обирджиите на Роженския манастир

Пълен тараж в жилището на адвокат Стефан Матеев осъществява прокуратурата. Изети са компютри и лаптопи, документи на адвоката, които е син на главния секретар на община Сандански от времето на кметуването на Андон Тотев- Лидия Матеева. Матеев имал информация за заровени в манастира жълтици през 1901 година. Срещу него е повдигнато обвинение и за държане на огнестрелно оръжие без разрешително. При обиск е намерен газов пистолет, преработен в боен.

Лидия Матеева

Съпругът и е бивш следовател, Олег Матеев, уличен в подкуп преди години, но без присъда. Двама от задържаните за обира на Роженския манастир остават в ареста, реши съдът в Пловдив. Това са  именно 44-годишният адвокат Стефан Матеев и 21-годишният обвиняем, който работи в Кипър и за него има предпоставка, че може да се укрие.

Непълнолетните, на 16 и 17 г., са с мярка под надзор на инспектор от детска педагогическа стая.

44-годишният адвокат Стефан Матеев ръководел обирджиите на Роженския манастир, смятат от прокуратурата.

Според прокуратурата Матеев дал тиксо на останалите, с което да вържат свещеника.

Снимка: Райна Зайкова

Върховният касационен съд определи делата и мерките на задържаните за нападението в Роженския манастир да се гледат от Районен съд – Пловдив.

 Опитът за обир е бил инспириран от легендата, че в стените на манастира има скрити жълтици.

Братята Бейнур и Неджет Исим от петричкото село Яворница са уличени в подбудителство за извършване на престъпление- нападение в Роженския манастир. Според хората в селото, за да си осигурят алиби ден преди обира, те направили скандал в селското барче, налетели на бой на сервитьорка, за да привлекат внимание. Малко по-късно изчезнали с джип, който в момента се издирва. Като ударна бригада са използвали три момчета ученици, разказват хората. Преди обед Бейнур бе арестуван, а незнайно как братът му се озовал в София и в момента пътува от столицата към селото. Някои твърдят, че Нейджет, с прякор Бореца, не е замесен, според други той е тръгнал за София след нападението. Преди 20 дни се върнали от Кипър, където, пак по данни на хората, били екстадирани от там и имали забрана да се връщат.
поред някои в групата имало пети човек от Кърджали. Трите момчета, които влезли при попа са без криминални прояви. Един дебнел отвън и се предполага, че това е Бейнур. Докато село Яворница гъмжи от полиция, ченгетата влязоха в дирите на известен иманяр в Сандански.