Трагикомична ситуация на панаира в Гоце Делчев: Папагал, уплашен от шумотевицата полетя и кацна на бор, собственикът му звъни на 112

На комична и абсурдна ситуация станаха свидетели посетителите на традиционния панаир в Гоце Делчев. В една от последните вечери на увеселителното мероприятие атракционен папагал от вида „червен Ара“ се уплаши от шума и отлетя от стопанина си. След това кацна на бор, където стоя почти цяла вечер.

Собственикът – ром от Пазарджик, който почти всяка година идва на панаира, за да осигурява снимки с екзотични животни на посетителите му позвънял на телефон 112, за да поиска помощ. От централата го пренасочили към пожарната, а местни огнеборци се свързали с председателя на клона на Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/ в Гоце Делчев Димитър Попов с молба да окаже съдействие.

Той обяснил, че като представител на неправителствена организация няма как да помогне, тъй като няма техническа възможност.

„Ние сме неправителствена организация и няма как да съдействаме при подобни ситуации. Нямаме необходимата техника и ресурс да го правим“, каза пред наш репортер Димитър Попов.

Посетители на панаира пък сигнализираха, че на него освен папагала е имало и други екзотични животни – змия, игуана, малък крокодил и маймунка, които са били използвани в неподходящи за тях условия за снимки. Има съмнения, че дои били упоявани.

Природозащитници коментират, че подобни дейности на увеселителни мероприятия са в разрез със Закона за защита на животните.

„Това са екзотични животни. За тях има специални изисквания. Техните сетива са много по-чувствителни и шума може да бъде пагубен за тях. Шумотевицата на панаира ги побърква“, категорични са те.

По думите им, Министерството на околната среда и водите и другите контролни органи трябва да извършат проверка по случая и да забранят подобен вид дейности на панаирите.

Сигнал за нехуманното отношение към животните е подаден в МОСВ.