Борисов успя да се ръкува с президента на САЩ Доналд Тръмп

Премиерът участва в 73-тата сесия на ООН

 

Министър-председателят Бойко Борисов за пръв път се срещна, макар и само ръкувайки се с президента на САЩ Доналд Тръмп.

Здрависването бе заснето и публикувано от екипа на премиера в понеделник. Мигът между двамата бе в края на среща в централата на ООН в Ню Йорк, посветена на американска инициатива за борбата с наркотиците. На нея говориха Тръмп и генералният секретар на световната организация Антонио Гутериш.

От видеозапис, публикуван от пресслужбата на ООН се вижда как Борисов опитва да размени няколко думи с президента преди началото, но дама от протоколане го допуска до президента на САЩ.

След закриването на заседанието премиерът, както сториха и редица други участници, се поздрави първо с Ники Хейли, а след това вече успя да се ръкъва с Тръмп. Двамата размениха няколко думи, заснети със смартфон от преводачката на Борисов.

Веднага след това той преглежда записа, а накрая снимките се появиха в профила на говорителя на правителството Севдалина Арнаудова.

По-рано през деня в Ню Йорк започна срещата на високо равнище “Глобален призив за действие за справяне с проблема с наркотиците“, организирана по инициатива на президента на САЩ Доналд Тръмп. България е съдомакин на събитието, съобщи Правителствената информационна служба.

По време на Срещата на високо равнище страните участнички заявиха категоричен ангажимент за предприемане на действия за борба с проблема с наркотиците.

Всяка страна декларира готовност да се включи в прилагането на стратегия, ограничаваща в максимална степен разпространението и употребата на наркотични вещества. Документът визира четири основни точки, които държавите поемат ангажимент да разработят: намаляване на търсенето на наркотични вещества чрез образование, кампании и превенция на злоупотребата с наркотични вещества; разширяване на усилията за лечение, с цел спасяване на живот и насърчава на възстановяването на наркозависимите; укрепване на международното сътрудничество в областта на съдебния, правоприлагащия и здравния сектор; и премахване на достъпа до незаконни наркотични вещества чрез спиране на производството и трафика им.

Бойко Борисов ще участва и в срещата на върха за мира “Нелсън Мандела”. Целта на форума е международната общност да препотвърди ангажимента си към глобалния мир, предотвратяването на конфликти, защитата на правата на човека.

Борисов ще изнесе реч и на 73-тата сесия на Общото събрание на ООН, свързана с основната тема на Общия дебат, която тази година е: “ООН за всички хора: глобално лидерство и споделени отговорности за мирни, равнопоставени и устойчиви общества“.