ЕК дава Полша на съд, заради нарушения на независимостта на съдебната система

Еврокомисията реши да даде Полша на Съда на ЕС (СЕС). Това съобщи в понеделник говорителят на ЕК Мина Андреева. ЕК е поискала също от съда да предприеме междинни мерки до произнасянето на решението, съобщава БНР.

Причината е, че законодателството на страната е несъвместимо с това на Съюза. Става дума за спорните съдебни реформи, които според ЕК лишават съдебната система от независимост и я поставят под контрола на управляващата партия “Право и справдливост” (ПиС).

“Комисията смята, че продължаващите пенсионирания, предвидени в новия закон (за Върховния съд), ще доведат до сериозни и непоправими последствия” каза говорителката на ЕК Мина Андреева.

“Затова поискахме Съдът да предприеме междинни мерки. Първо, да спре прилагането на тези действия, второ – да има гаранции, че засегнатите от новия закон съдии ще продължат изцяло да изпълняват съдебните си функции и трето, да спре назначаването на нови съдии на мястото на пенсионираните, в т.ч. и на действащ и на нов председател”, добави тя, цитирана от националното радио.

Андреева посочи, че с оглед на “неотложната ситуацията” ЕК е поискала от съда да вземе решение колкото е възможно по-бързо.

Комисията изпрати уведомително писмо до полските власти на 2 юли, последвано от мотивирано становище на 14 август. Отговорите, които полските власти дадоха и по двата документа, не отстраниха опасенията на ЕК от правно естество, се посочва в съобщение на институцията.

Новият полски закон за Върховния съд сваля пенсионната възраст на съдиите от Върховния съд от 70 на 65 години, като така има риск 27 от 72-ма съдии да бъдат принудени да се пенсионират.

Мерките засягат и първия председател на съда, чиито 6-годишен мандат, определен от полската конституция, ще бъде предсрочно прекратен.

Европейската комисия смята, че полският закон е несъвместим с правото на ЕС, тъй като подкопава независимостта на съдебната система, в т.ч. и несменяемостта на съдиите.

Още миналата седмица първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс заяви, че тази стъпка може да бъде предприета.

Също тогава Полша бе лишена от правото на глас в Европейската мрежа на съдебните съвети (ЕМСС).