5 часа багери и фадроми бутаха незаконни къщи в ромския квартал “Изток”, кметът на Кюстендил П. Паунов: Хората са предупредени, процедурите са спазени

Багер събаря поредната незаконна постройка в кв. „Изток”.

Близо 100 служители на полицията и жандармерията охраняваха акцията, напрежение нямаше

 

Близо 5 часа продължи акцията по премахване на незаконните къщи в ромския квартал „Изток“ в Кюстендил вчера. Багери и фадроми събориха повече от 15 незаконно построени къщи и постройки от лек тип, които никнеха като гъби след дъжд в последните две години в района на Николичевски път, след жп рампата.

Повече от 15 къщи бяха изникнали на Николичевски път.

За безопасното провеждане на акцията, за която ромските семейства са били предупредени още преди няколко дни, на мястото имаше близо 100 служители на полицията и жандармерията. Повечето от ползващите тези къщи и постройки бяха предварително изнесли своите вещи, но имаше и такива, които по време на събарянето изнасяха най-необходимото и до напрежение не се стигна, казаха униформените. Разбира се, имаше и семейства, които негодуваха и бяха недоволни, че на прага на зимния сезон ще останат без покрив. По-предприемчиви роми прибираха в каруци отломките от съборените постройки и огради – тухли, желязо, гредите – за огрев.

Повече от 100 униформени следяха за сигурността

“До утре теренът в кв. „Изток” трябва да е разчистен. С моя заповед се почиства общински терен, на който бе открито замърсяване и съоръжения. Хората, които са си позволили да се самонастанят, ще са при роднини. Те са предупредени още преди месец, всички процедури са спазени, затова и виждаме тяхното доброволно демонтиране, няма нищо дискусионно. До утре всичко трябва да е разчистено. Благодаря на колегите от МВР и община Кюстендил и на хората, които са реагирали спокойно. Една част от хората, които мислеха, че ще изкарат живота си там, се преместиха доста отдавна. Навсякъде, където има подобни инициативи, ще реагираме според закона”, това заяви пред журналисти кметът на община Кюстендил Петър Паунов.