Цветан Цветанов: Няма нужда от заигравки със страховете на хората

Цветан Цветано

„Нормално е, когато нарастват доходите, да има и повишение на цените на стоките и услугите, но доходите трябва да са много по-високи от инфлацията. 4% е икономическият ръст в България. Именно това ще ни даде възможност да се вдигнат с 10% бюджетните заплати“, съобщи пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Novini.bg.

За мен е важно сега, че правителството полага всички възможни усилия за подобни дебати като този днес и за такива например с „Газпром“.

Припомняме ви, Цветанов днес участва в конференцията „Бъдещето на икономическия и паричен съюз“.

По-добре е БСП да слушат внимателно какво правим ние, заяви още той и добави: „Не трябва да се позволява заиграване със страховете на хората“.

Относно Бюджет 2019 година той напомни каква е процедурата и поясни, че се надява към края на ноември да е в пленарна зала. „За момента за мен е важно, че БВП ще бъде през 2019 година по-висок от 105 млрд. лв., което означава, че се движим в изпълнение на управленската програма“, каза Цветанов.

Във връзка с диалога с „Газпром“ той информира, че разговорите, които са на чисто експертно ниво в момента, ще доведат до разговори на по-високо ниво.

Заради очакваното недоволство на хората заради по-високите цени Цветанов заяви, че по-добре е БСП да слушат внимателно какво правим ние и добави: „Не трябва да се позволява заиграване със страховете на хората“. „Ако го позволим, страната ни може да загуби“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Много са интерпретациите в публичното пространство кой трябва да осигурява кворума в НС“, каза още Цветан Цветанов. Коментарът му бе по повод липсата на такъв в НС миналата седмица. Той обясни, че ГЕРБ са в диалог с всички партии в парламента. „Най-лесно е да провокираш политическа криза“, обясни Цветанов и добави, че няма да се позволи повече да има липса на кворум в парламента.

“Вотът на недоверие не ни притеснява в никакъв случай”, каза още Цветан Цветанов по повод готвения от БСП вот на недоверие срещу кабинета на тема „Здравеопазване“. „Всички сме наясно, че трябва да има реформа в здравеопазването. Когато министър Ананиев заедно с неговия екип започнаха да водят дебати по темата с всички заинтересовани, ние казваме, че тази реформа е обричане на геноцид. Аз искам да ги успокоя, че реформата не е внесена в Министерския съвет“, коментира Цветанов. По думите му силната страна на министър Кирил Ананиев е, че първо е започнал диалог с всички заинтересовани. „Има предложения и обсъждания, които в момента вървят с лекарския съюз, с болниците, с пациентските организации. Това е силната страна на днешното Министерство на здравеопазването – че не обсъждаме законопроект, който е внесен в Министерския съвет, а вариантите и ще бъде взето предвид абсолютно всичко, което би могло да оптимизира модела и окончателното предложение, което се внесе в Министерския съвет. Тогава също ще имаме възможност за обсъждане както в Министерския съвет при съгласувателните процедури, така също и в българския парламент, когато имаме възможност да водим дебата и сред политическите партии“, заяви още Цветанов.