Пожари погълнаха 2-ма души в Кюстендилско, комин пламна в кв. „Запад”

Дим и пламнал комин в блок 71 в кюстендилския кв. „Запад” вдигна на крак огнеборците.

62 огнени инцидента са възникнали в битовата сфера през миналия отоплителен сезон

 

От пожарната излязоха с препоръки за безопасно ползване на отоплителните уреди: Никога не ги оставяйте включени без наблюдение

 

62 пожара в битовата сфера са бушували през миналия отоплителен сезон на територията на Кюстендилска област. При 11 от тях са нанесли материални загуби, пострадал е 1 човек, а 2-ма души са загинали. Най-често причина за тези пожари са самозапалване, строителна неизправност и неправилно ползване на отоплителните уреди. По повод началото на отоплителния сезон РДПБЗН – Кюстендил напомня основните правила за безопасно ползване на отоплителните уреди  – на твърдо гориво и на електричество.

Никога не оставяйте включени уреди без наблюдение. При напускане на дома или офиса още веднъж се убедете, че сте изключили уредите.

Не използвайте нестандартни и саморъчно направени уреди. Върху или в близост до електрическите уреди никога не оставяйте горими предмети. Не ги използвайте за сушене на дрехи. Укрепете добре всички отоплителни уреди поради опасността от обръщане – това е особено важно и за безопасността на Вашите близки, ако те са трудноподвижни, възрастни или болни хора. Те са най-рисковата социална група при пожар, уточняват от РДПБЗН.

Не допускайте използването на самоделни отоплителни уреди на твърди горива. Под печките за твърдо гориво осигурете негорима подложка, излизаща пред нея най-малко на 50 см и 25 см встрани, с борд 1 см. Проверете стабилно ли са укрепени димоотводните тръби. Осигурете ревизионните отвори към комина със стандартно изработени метални розетки. В комините на сградата не трябва да има фуги към помещенията, също и вградени горими материали. Ако не сте почистили комините от налепи и сажди, направете го веднага. Ако сте установили наличие на пукнатини в комините в подпокривните пространства, същите трябва незабавно да се измажат. Комините трябва да са плътно измазани. Не оставяйте за сушене върху или около отоплителните уреди дрехи и др. горими и леснозапалими материали, са част от препоръките при използване на уреди на твърдо гориво.

Именно проблем с комин и използване на отоплителни уреди на твърдо гориво бе причина във вечерните часове на неделя да дими и пламнал комин в блок 71 в кюстендилския кв. „Запад”. Огнеборците се отзоваха своевременно на подадения сигнал, като всичко се размина единствено с мирис на изгоряло и димна пелена.

Спазването на правилата и нормите за пожарна безопасност са отговорност на всеки гражданин, нарушаването им може да застраши не само личната Ви собственост, но живота и здравето на близките до Вас хора, уточняват от дирекцията.