Децата на Кюстендил изработваха карти на България с промяната на границите й след Освобождението

Кюстендилските деца с желание изработваха картите на България.

Деца и ученици на възраст от 4 до 15 години взеха участие в септемврийската работилница тази година в Регионален исторически музей-Кюстендил. Момичетата и момчетата изработваха карти на България, които показват промяната в границите й след Освобождението и подписването на Санстефанския мирен договор.

Темата на поредната работилница бе посветена на събитията от 6 септември 1885 г. и 22 септември 1908 г. и имаше за цел да разкаже за смелостта и решителността на предците ни да следват един общ национален идеал за обединение на българския народ.

Бъдещето на Кюстендил се включи с огромно желание и нескрит интерес към изработването на картите, като едновременно с това научиха и поредния урок по история за родината си. „Към територията на свободна България са присъединени шест регионални центъра – Татар Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Хасково и Бургас. Все още под османска власт остават градове като Горна Джумая и Неврокоп (днес Благоевград и Гоце Делчев), Мелник и Петрич. Те са освободени 27 години по-късно благодарение на провежданата самостоятелна външна политика на страната ни, станала възможна едва след обявяване на нейната независимост на 22 септември 1908 г.”, казаха от историческия музей.

“Картите на Княжество България отразяват случващите се териториални промени след Освобождението и подписването на Санстефанския мирен договор. Чрез изработването им септемврийската музейна работилница за деца имаше за цел да разкаже за смелостта и решителността на предците ни да следват един общ национален идеал за обединение на българския народ в целокупна и единна държава, допълниха още от културното ведомство.