„Септември” разстреля с дузпи „Беласица”, продължава в битката за купата на АФЛ

От бялата точка три пъти поред за петричани сгрешиха Васил Тачев, Иво Самарджиев и Аспарух Шамкалов

 

Тихомир Костурков

„Септември” победи „Беласица”-Петрич с дузпи в Първомай и продължава за Купата на АФЛ. Мачът за определяне на областен първенец за Купата на АФЛ се игра на стадиона в Първомай. Отсъствието на Запро Динев и Марти Таушанов /заети в националния отбор аматьори/, наказания Симеон Бояджиев и контузените Георги Спасов и Благой Таушанов се почувства осезателно в играта на петричкия тим. В същия момент отборът на гостите излезе с най-доброто си на терена и както бе заявил предварително наставникът им Спас Стоименов, се бореха за спечелването на срещата.
Двубоят започна добре за футболистите на домакините, които чрез бърза атака по левия фланг откриха резултата чрез Александър Смилков още в първата минута. Това не отчая футболистите от Симитли. В 6-ата минута Орлин Орлинов обстрелва от границата на наказателното поле директно вратаря на домакините, но ударът му бе слаб. Минута по-късно Лъчезар Давков от близко разстояние опита да изненада вратаря на „Беласица”, но не успя. В 9-ата минута Марин Георгиев се намеси навреме и промени посоката на топката, насочена вътре в наказателното поле от Христо Петров към Орлинов. В 20-ата минута Орлинов от фаул уцели дясната странична греда над вратаря на „Беласица” Димитър Христов. Домакините на два пъти застрашиха вратата на гостите, но стражът им Илиян Узунов по невероятен начин отрази удар от движение на Живко Димитров и топовния изстрел на Тодор  Кръстев.
През втората част на срещата по-добре стояха на терена футболистите на „Септември”-Симитли.Наставникът им Спас Стоименов пусна в игра Кирил Георгиев, Асен Топузов и Кирил Домозетски и не сгреши. И тримата внесоха живец в играта и подобриха качеството й. Особено деен и опасен за защитата на „Беласица” бе резервата Кирил Георгиев.  В 53-тата минута Анатоли Лулейски центрира отлично в наказателното поле на „Беласица” и с глава Лъчезар Давков изравни за 1:1. Това попадение сякаш окрили футболистите на гостуващия тим и до края на срещата Кирил Георгиев на три пъти и по веднъж Кирил Домозетски и Асен Топузов обстрелваха опасно вратата на домакините, но до ново попадение не се стигна. Равният резултат в редовното време не беше достатъчен за определяне на крайния победител и при това положение съгласно регламента се стигна до изпълнение на дузпи. За „Беласица” три пъти поред сгрешиха Васил Тачев, Иво Самарджиев и Аспарух Шамкалов, а за гостите точни бяха Кирил Домозетски, Борис Божинов и Тихомир Костурков. При това положение главният съдия Благой Манов даде край на мача при резултат 4:1. Така отборът на „Септември”-Симитли ще представлява Благоевградска област в по-нататъшната фаза за Купа АФЛ срещу представителите на област Перник и Кюстендил за определяне на зонален първенец.

 

 

Иво Тренчев: Липсваше хъс за победа

 

Старши треньорът на петричани Иво Тренчев заяви след мача: „В този мач дадох шанс на по-младите. Като цяло не съм доволен от играта. Липсваше хъс и желание за победа. Жалко е, че това се почувства и при изпълнението на дузпите”.

 

 

 

Спас Стоименов: Дай, Боже, да стигнем до финал

 

 

Спас Стоименов, който е старши треньор на „Септември”, коментира след мача: „Нашите футболисти играха сериозно и отговорно срещу „Беласица” и успяха. Победата ни е напълно заслужена, защото през първата част изпуснахме три, а през втората четири чисти голови положения. Продължаваме напред и дай, Боже, да стигнем до финалната фаза.”