Славчо Павлов иска повече пари за спорт в Дупница:

Славчо Павлов обсъди предложенията си с представителите на спортните клубове.

Общината да отпуска 1000 лв. на балкански шампион

Община Дупница да отпуска средства за награждаване на балкански, европейски и световни шампиони, за подпомагане на ученическия спорт и организирани от спортните клубове в града мероприятия от  календара на национален, балкански, европейски или световен шампионат.

Славчо Павлов и Ивайло Шаламанов

За това настоява председателят на Постоянната комисия по младежта и спорта към Общинския съвет Славчо Павлов, който в сряда събра за разговар по темата треньори и представители на основните спортни клубове в града. Идеята е подпомагането да се регламентира чрез промени в съществуващата Наредба за условията, критериите и реда за финансово подпомагане на спортните клубове и обединените спортни клубове в общината. Целта още е тя да бъде променена така, че финансирането да бъде регулярно. „Желанието на клубовете е финансирането да е регулярно – на 3 вноски, последната от които да е изравнителна – 40 на 20 процента. Има предложения за създаването на фонд, който да стимулира и награждава балкански, европейски и световни шампиони, да е от бюджета на община Дупница и да е за мероприятия, организирани от клубовете. Моето предложение е това да е или коефициент за следващата година, който индексира финансирането, или конкретна финансова сума, която да се дава за организиране на мероприятия от редовния национален шампионат или балкански, европейски или световен шампионат. Не става въпрос за мероприятия, при които да се съберат 2-3 клуба, а за определени купи”, коментира Славчо Павлов. Предложението на общинския съветник е спортистите, станали балкански, европейски и световни шампиони, да бъдат стимулирани с конкретни суми или стипендии.

„Предложението ми е за балкански, европейски и световен шампион да се отпуска съответно 1000, 2000 и 3000 лева. Това е супер минималното, което можем да дадем, но в крайна сметка трябва да се съобразяваме с реалностите. Предложението касае само наредбата, независимо какъв бюджет ще има. Имайки предвид тази наредба и промените, кметът Методи Чимев може би ще се съобрази и ще предвиди малко повече средства или ще оптимизира разпределението на средствата за спорта. Определено в последните години общинското ръководство категорично има нагласа за подпомагане на спорта. Последното решение бе за подпомагане на волейболния клуб с 30 000 лева, което ние подкрепихме. Имайки предвид, че съгласно наредбата се финансират спортове с изключително значение за общината. Ние считаме, че волейболът и футболът са такива спортове. Принципно наредбата финансира тренировъчния процес. В случая, имайки отбори, които участват в национални шампионати и дори европейски лиги, ние имаме гарантирани 16 домакинства на футболния отбор, които са мероприятия на местна почва“, обясни Павлов. Съветникът смята, че сегашната наредба ощетява колективните спортове, които трябва да бъдат достойно подпомагани финансово.

Според него общината може да подпомогне и масовия спорт, като предоставя средства за ученическия спорт. „Ученическият спорт би бил страхотно място, от което клубовете може да се захранват с кадри. Ако се финансира с някаква минимална сума закупуването на екипи, топки, мрежи и т.н., което е не повече от 500 -1000 лева, съвсем спокойно ще се мотивират и децата, и учителите за развитие на спорта”, убеден е съветникът. На срещата присъстваха Любомир Ганчев, Христо Михалчев, Лъчезар Киров, Кирил Чакъров, Виктор Бонев, Методи Стойнев, Роберт Михайлов, Иво Ников, Дамян Бичовски, Иван Иванов, Маргарита Илиева и др. треньори и представители на спортните клубове, както и общинският съветник Ивайло Шаламанов. Повечето от треньорите одобряват предложенията за оптимизиране на бюджета за спорт и бъдещите промени в наредбата. То ще бъде внесено в местния парламент в най-скоро време. Предстои обсъждане предложенията за изменения в комисия, а след това те ще бъдат внесени за гласуване в Общинския съвет.

Както сме писали, в тазгодишния бюджет на общината за спорт са заделени над 200 000 лева.