Внимание! Оплитат кюстендилци в нова „ало” измама, шивачката Кристина: Два пъти ми звъняха от Испания, не вдигнах

Не връщайте телефонното обаждане на номер от непозната държава, предупреждават от Комисията за регулиране на съобщенията

 

За телефонни измами, извършвани с международни номера, предупреждава Комисията за регулиране на съобщенията. Става дума за т.нар. „вангири измама“. Базирани в тъмната интернет мрежа престъпници автоматично набират хиляди телефонни номера в минута. Телефонът ни иззвънява веднъж, а на дисплея виждаме номер от непозната държава. Ако върнем обаждане или текстово съобщение обаче, може да загубим малко състояние.

От такива случаи се оплакаха и абонати от Кюстендил, които за радост не са се подвели да върнат обаждането, виждайки непознат номер. Някои от тях са проверили в интернет пространството на коя държава е кодът. Това е сторила и Кристина, която работи като шивачка, и след края на работния ден вижда на дисплея си, че има две позвънявания от непознат номер. При проверката установява, че телефонният код е на Испания. С този код обаче са още Балеарски острови и Канарски острови.

“Няма никакви познати, нито в Испания, нито на двата острова. За съжаление не съм и ходила на едни от трите места. Разбрах, че има такъв вид телефонна измама и искам чрез Вас да предупредя всеки, който получи такова обаждане”, сподели Кристина.

Проверка на комисията е установила номера от кои държави са използвани за обаждания на български потребители

Какво ще стане, ако върнем пропуснато обаждане на непознат номер от Бенин или Сиера Леоне? Ще загубим доста пари. От другата страна на линията със сигурност няма милионер, който ще ни отправи привлекателно предложение.

Другата страна на линията е в тъмната мрежа – мястото в интернет, където се търгуват незаконни стоки и услуги.

Чрез автоматично набиране измамниците се обаждат на хиляди абонати едновременно и веднага прекъсват връзката. Оттам идва и името на измамата – „Вангири“, което в превод от японски език означава „едно позвъняване и прекъсване“.

Целта е да ни накарат да върнем обаждане или текстово съобщение към международни номера. Често те предоставят услуги с добавена стойност, което води до нежелан международен трафик и начисляване на по-високи цени за повикванията.

Проверка на Комисията за регулиране на съобщенията е установила, че към български абонати са правени краткотрайни позвънявания от номера от Словения (+38643), Бенин (+229), Сиера Леоне (+232), Конго (+224), Албания (+355), Косово (+38643 и + 38649), Науру (+674) и Екваториална Гвинея (+240).

Регулаторът призовава потребителите да бъдат предпазливи и да не връщат обаждания или текстови съобщения, когато видят тези телефонни кодове, както и към други непознати или съмнителни номера.

Мобилните оператори са сезирани за проблема, като са предприети и мерки за блокиране на посочените номерационни обхвати.