Майката на детето, блъснато от бившия кмет на Трън – Анита Гълъбова: До края на живота си ще търся справедливост

Анита Гълъбова

Щастливото детство на Ивайло няма да се върне никога, ще пиша до прокурор №1 Сотир Цацаров, казва още Анита

До края на живота си ще се боря за тази справедливост. Това заяви майката на блъснатото момче в Трън Анита Гълъбова. Преди дни оправдаха бившия кмет на Трън Станислав Николов за катастрофата, при която блъсна дете. Присъдата е окончателна.

Станислав Николов

Окончателна е и присъдата за детето, което от години живее без далак и с разкъсан черен дроб. „Няма престъпление, няма виновно лице. Пернишкият съд потвърди решението на Трънския районен съд, че детето само се е блъснало в джипа“, още каза майката. Тя говори за първи път пред камера след обявяването на решението на съда, пише Нова тв.

Сотир Цацаров

Станислав Николов категорично отказа коментар. Неговата присъда не подлежи на обжалване и протести. Законодателят приравнява произшествието на случайно деяние, което изключва вина на дееца. „Щастливото детство на Ивайло няма да се върне никога. Детето боледува, миналата година постъпихме в болница“, каза майката. Майката, която се грижи сама за сина си, беше категорична, че съдията е отхвърлил медицинската експертиза, както и свидетелските показания на очевидеца на произшествието. Джипът на Николов, който е основно веществено доказателство и трябва да се запази до края на досъдебното производство, е продаден в деня на катастрофата. По думи на Гълъбова няма запазено местопроизшествие. „Няма кръвна проба. Тестът с дрегер е направен часове след престъплението. В дежурната на полицията два дни няма сведение за случилото се“, категорична беше майката. Гълъбова заяви, че подобни решения се оспорват и могат да бъдат преразгледани във Върховния съд в София, затова ще напише отворено писмо към главния прокурор. Според нея правата на сина й са нарушени. Николов никога не се е поинтересувал какво е състоянието на Ивайло.
Майката на момчето, което през 2015 г. бе блъснато от бившия кмет на Трън Станислав Николов, ще напише отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с молба прокуратурата да поиска преразглеждане на окончателното решение на съда, с което общинарят е оправдан.
“Обръщам се с молба към главния прокурор да обърне внимание на тази несправедливост. Кой ще защити децата ни?”, запита майката на момчето. “Освен това в деня на инцидента, същата вечер джипът на Николов е продаден, а той е веществено доказателство”, обясни майката пред Нова тв и бе категорична, че ще стигне и до Страсбург, но няма да се откаже да търси справедливост.
Припомняме, Пернишкият окръжен съд оправда бившия кмет на Трън Станислав Николов за инцидента с блъснато дете през 2015 година. С решение от 3 октомври магистратите в Перник потвърждават издадената на 18 май т.г. присъда от Районния съд в Трън. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Николов бе обвинен за причиняване по непредпазливост на две тежки и две средни телесни повреди. Пътнотранспортният инцидент стана на 13 ноември 2015 година на кръстовище край училището в Трън при опит на 6-годишния Ивайло Стоянов да премине зад спрял училищен автобус. Първоначално разследването срещу Николов беше прекратено. След проверка, разпоредена от главния прокурор, случаят бе иззет от разследващите в града и предаден на прокуратурата в Перник. Според магистратите в Перник в хода на делото е установено, че Николов карал със съобразена скорост и реагирал своевременно, задействайки спирачната система, но не е можел да предотврати удара, тъй като пострадалото дете изтичало на пътното платно зад спрелия автобус на място, където няма пешеходна пътека и водачът не е могъл да го види, преди да навлезе в опасната зона.