Тристранката единодушно одобри пакет от промени на данъчни закони

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) единодушно одобри пакет от промени на данъчни закони, каза пред журналисти в МС Валери Симеонов, вицепремиер и председател на НСТС.

Пакетът включва Закона за корпоративното подоходно облагане, Закона за доходите на физическите лица, Закона за местните данъци и такси, Закона за счетоводството, Закона за ДДС и други.

Всички участници в заседанието се обявиха за облекчаване на предложението за финансов одит за малки предприятия с персонал до 50 души, според вида на фирмата. Валери Симеонов каза, че в сряда, когато МС ще гледа пакета от данъчни промени, ще предложи облекчаване на условията за финансов одит, който би натоварил около 6500 фирми с приблизително 13 милиона лева годишно.

Представители на работодателските организации и на синдикатите имаха и забележки относно предлаганите по-високи екологични такси за старите автомобили и за отпадане на облекчението за наличието на катализатор за изгорелите газове на колите. Представители на синдикатите поискаха да се въведе необлагаем минимум върху доходите и различна ставка на ДДС за храните и стоки от първа необходимост.

Междувременно работодателските организации се обявиха против договореното вдигане на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лева и поискаха незабавна среща с премиера Борисов, както и отказ от прокарване на тази идея в хода на подготовката на бюджета за следващата година. Позицията на бизнеса беше обявена от изпълнителният председател на Българската стопанска камара Радосвет Радев след заседанието на тристранния съвет, на което социалните партньори подкрепиха пакет от промени в данъчното законодателство.