Новото най-малко Audi е по-голямо от Golf III

Една от премиерите на автосалона в Париж на компанията Audi е на новото поколение на модела A1. Любопитното е, че хечбекът – най-малкият автомобил в гамата на немската марка, вече има размери, по-големи от тези на третото поколение на Volkswagen Golf.

Дължината на новото Audi A1 е 4030 мм, което е точно с 10 мм повече на появилия се през 1991 г. Golf III. Разликата при разстоянието между двете оси е още по-фрапираща. При Audi то вече е рекордните за сегмента 2560 мм, докато при третия Golf е далеч по-скромните 2475 мм.

Всичко тови съответно води до увеличаване на пространството в салона. Широчината на нивото на лактите на возещите се отпред пасажери е с 28 мм повече, а на нивото на плещите с 43 мм. Съответно е нараснал и обемът на багажника – с 65 литра, като вече достига 335 литра.

Новота Audi A1 преминава на модулната платформа MQB-A0, която е в основата на Volkswagen Polo. Изненади в конструкцията липсват – отпред окачването е McPherson, а отзад – полунезависимо. Срещу доплащане се предлага не само адаптивно окачване, но и по-твърдо, със специални спортни настройки.

Хечбекът излиза в 4 модификации, като базовата – 25 TFSI, разполага с 1,0-литров турбомотор с 3 цилиндъра, развиващ 95 к.с.и 175 Нм. За варианта 30 TFSI е предвиден същия мотор, но със 116 к.с. и 200 Нм. Следва 35 TFSI, където двигателят е 1,5-литров с 4 цилиндъра – 150 к.с. и 250 Нм. А на върха на гамата е 40 TFSI с 2,0-литров двигател с 200 к.с.

Дизелов вариант не се предвижда, както и модификация с 3 врати. Догодина ще излезе версия S1, която ще получи агрегат с 250 к.с., система за задвижване на четирите колела quattro и задно многоточково окачване.

Хечбекът е един от най-добре оборудваните автомобили в своя клас.  Водачът на новото Audi A1 има на разположение система за полуавтоматично управление с възможности за разпознаване на автомобили, хора, животни и други обекти на пътя, а също така и адаптивен круиз-контрол.

Базовият вариант разполага с изцяло цифров приборен панел с 10-инчов дисплей. За автомобила се предлага и мултимедиен комплекс MMI Touch със сензорен екран, функция за разпознаване на гласови команди и система за въвеждане на ръкописен текст – същата като при флагмана Audi A8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

topgear.bg