„Нежни звуци“ от Благоевград спечелиха сребро от фестивала за стари градски песни в Самоков

Дипломите и статуетките на наградените бяха връчени от председателя на читалището Стоян Пашов

 

Над 20 състава и индивидуални изпълнители от различни краища на страната излязоха на сцената в Самоков за Националния фестивал на старата градска песен.

Певци от Благоевград, Белоградчик, Пазарджик, Велинград, Севлиево, Елин Пелин, Пловдив, Ботевград, София, с. Марица, с. Костенец, с. Чавдар, с. Момина клисура и с. Еница се конкурираха за призовите места. Стари градски песни огласиха за седми път читалищния салон.  Началото на програмата беше поставено с изпълненията на вокална група „Еделвайс” към Сдружението на хората с увреждания в Самоков с ръководител Борис Стрински.

Вечерта приключи с празничен концерт от страна на домакините от вокално-инструменталната група „Лунни лъчи“ под ръководството на Цветан Ангелов и вокална група „Дилижанс“ с ръководител Димчо Тосков. Те поздравиха гостите и участниците с „Песен за Самоков” по текст на Валентин Ахчийски, музика и аранжимент Димчо Тосков. Облечени в стила на миналото, ентусиазирани и усмихнати всички участници се представиха отлично в първата събота от месеца, която в Самоков започва с ключа сол за добро утро и продължава в стилните ритми на старата градска песен. Сцената бе изпълнена с живот, градът с хора, а читалището – преливаше от музика и добро настроение. Компетентно жури имаше за задача да отличи най-добрите в отделните категории. Председател на комисията беше Станислав Почекански – председател на Съюза на музикалните и танцови дейци, а членове – Светослав Лобушки – композитор и музикант, и Димчо Тосков – музикант и дългогодишен ръководител на вокални групи и състави. „Изключително трудно беше на журито да прецени и да отличи наградените в отделните категории, защото това, което беше представено и имахме възможността да чуем и видим, беше изключително стойностно. Всички състави имаха своя принос в популяризирането на старата градска песен в България. Искам да поздравя всички участници за смелостта да застанат на тази сцена. Поздравявам и организаторите” – сподели председателят Станислав Почекански.

В раздел

 

„Най-добро изпълнение“ със съпровод на живо 

 

бяха отличени  ВИГ „Акустика“ – София – първо място, група за стари градски песни / ГСГП / „Спомени“ – с. Чавдар – второ място и ГСГП „Нежни звуци“ –Благоевград.

В раздел

 

„Най-добро изпълнение“ със съпровод на синбек 

 

бяха отличени ВГ „Хармония“ – Севлиево – първо място, ВГ „Велина“ –Велинград – второ място и ВГ „Георги Шаранков“ от Пазарджик – трето място.

В раздел

 

„Индивидуално изпълнение”,

 

 

съответно първо, второ и трето място отидоха при: Димитър Френски – гр. Пазарджик, Галина Атанасова – гр. София и Стоян Димитров – гр. Ботевград.

В раздел

 

„Авторски песни“ 

 

първото място грабна „Музика“ на ВИГ „Акустика“ – гр. София, музика: Крум Костов. Второто място отиде при „Танго на любовта“ – ВГ „Велина“ – гр. Велинград, музика: Иван Казалиев. И третото място потъна в унеса на „Чаровни години“ на ВГ „Чаровни години“ – гр. Белоградчик, музика: Веселина Добринова.

ГСГП „Пей, сърце“ /Ботевград/ взе наградата на председателя на читалище-паметник „Отец Паисий-1859“, а

 

 

„Най-млад изпълнител“ 

 

 

тази година беше Кристиян Ваклинов от ВГ „Георги Шаранков“ – гр. Пазарджик. Бяха присъдени и две допълнителни награди за дуетно изпълнение. Те бяха за Стоян Димитров и Богдана Георгиева – ГСГП „Пей, сърце“ – гр. Ботевград и дуото Ценка Кокалова и Нели Назмова – ВГ „Хармония“ – гр. Севлиево.

Официални гости на събитието бяха кметът на община Самоков Владимир Георгиева и зам.-кметът Люба Кленова. Дипломите и статуетките на наградените бяха връчени от председателя на самоковското читалище Стоян Пашов, членовете на комисията и официалните гости. След церемонията по награждаването на отличилите се творчески колективи и индивидуални изпълнители последва концерт с техните изпълнения, не в „магазинче в столицата на кьоше“, а в пълния читалищен салон.