Оригинални архивни документи на Никола Лазарков и ген. Георги Тодоров за празника на българските архивисти

Петър Шейков

По повод празника на българските архивисти Държавен архив-Кюстендил показва оригинални архивни документи на Никола Лазарков и ген. Георги Тодоров в читалнята на архива.

„Тази година сме решили да отбележим празника с показване на оригинални архивни документи, които сме придобили чрез откупка от наследниците на Никола Лазарков и от краеведа и общественик от Дупница Явор Тодоров.
Това са оригинални документни с изключително значение в национален мащаб за историята на страната. Никола Лазарков е бил и кмет на Дупница. Показваме снимки, които неговите наследници грижливо са пазели и съхранявали през годините и по техни думи са виждани от десетина души.
Те показват дейността му като председател, член и касиер на Македоно-одринското дружество, оригинални документи, лична кореспонденция на македонски войводи но ВМРО. Показваме и колекции снимки и документи на ген. Тодоров от периода 1915-1918 г., повечето снимки са правени от придворния фотограф Караиванов. Има и оригинален документ – ръкопис от заседание на община Дупница от 1915 г., с което ген. Тодоров е обявен за почетен гражданин на Дупница”, заяви началникът на отдел “Държавен архив”-Кюстендил Петър Шейков. Фондът с документи на Никола Лазарков до края на годината трябва да бъде обработен, да се инвентира и едва тогава ще се предостави на всеки, който желае да го разгледа, в читалнята на архива. Фондът на ген. Тодоров ще бъде обработен в началото на следващата година, уточняват от „Дарик”.

На 12 октомври 2018 г. по повод 55-годишнината си архивът ще представи изложба на тема „Седмица на ретромодата – как са се обличали кюстендилци от края на 19-и в. до средата на 20-и в.“ във фоайето на Общински театър – Кюстендил.

Българските архивисти са едни от първите със свой професионален празник. На 10 октомври 1951 г. Президиумът на Народното събрание с Указ 515 създава Архивно управление в състава на Министерството на вътрешните работи. Оттогава всяка година на 10 октомври българските архивисти отчитат своята дейност и празнуват.
През януари 1963 г. Главно управление на архивите при Министерския съвет делегира права на Държавен архив в Кюстендил да управлява и използва Държавния архивен фонд на територията на Кюстендилски окръг.
И въпреки структурните промени в системата на държавните архиви от март 2010 г. и силно намаления състав Държавен архив – Кюстендил продължава успешно да изпълнява своите задължения и упражнява своите права по обогатяване, съхранение и популяризиране на Националния архивен фонд на територията на област Кюстендил. За Държавен архив – Кюстендил 2014-а е предпоследната година на напрегната работа по 5-годишното изграждане на нова информационна система на архивите в интернет (ИСДА) и постоянно увеличаване на дигитализацията през нея на архивни документи. Резултатите от това, както и дейността ни може да бъдат проследени в интернет на новия сайт на Държавна агенция “Архиви”.