Фондацията на дупничанина Георги Чараклиев иска да спаси уникалното дърво „Дабо на свети Йован” край Скрино, включи го в национален конкурс

Георги Чараклиев

Фондация „Свята България” на дупничанина Георги Чараклиев участва в конкурса „Дърво с корен 2018” със свое уникално предложение, а именно многовековния цер (вид дъб) край село Скрино. Дървото е известно още като „Дабо на свети Йован” и неговата цялост е застрашена и има нужда от оздравителни процедури, а спечелването на първото място ще му осигури както известност, така и възможност за специални грижи.
То се намира на границата – „мушата”, на землищата на селата Скрино и Пастух. Отстои на около 5 км западно от първото и около 3 км югоизточно от второто населено място. Вековното дърво е разположено в малка седловинка в Руен планина сред поляни и смесена гора от различни ниски дървета и борове.
Обектът представлява многовековно дърво – цер (вид дъб), и е почитан от населението на околните села за свято.

„Дабо на свети Йован” се нуждае от оздравителни процедури, за да бъде запазен.

„Дабо на свети Йован” е аналогично дърво на несъществуващия вече вековен бор край Руенския манастир, на който имало белег от въжето, с което св. Йоан Рилски връзвал теленцето си. Така и „Церо” е свързван от местните хора с живота на светеца. Дървото не е изследвано от специалисти, но има предполагаема възраст около 1000 години.
Мястото е със силно излъчване и всеки посетител може да се убеди в това, да се зареди с енергия.
„Това е ежегоден конкурс, който е много интересен. Моята фондация „Свята България” дава това предложение, защото това дърво е в нашия регион. Имаме още четири конкуренти от други места в страната. Надявам се да получим достатъчно гласове, за да спечелим. Победителят ще добие известност, ще привлече вниманието на обществеността и ще дойдат специалисти. Дървото съхне и искаме то да бъде запазено. Друго много важно нещо е, че победителят от конкурса в България ще участва в „Дърво с корен” за цяла Европа, където ще се съревновава с подобни дървета от целия континент. Много се надявам хората в региона да гласуват”, каза пред „Вяра” Георги Чараклиев.