Предлагат треньора на „Марек Юнион-Ивкони” Найден Найденов за почетен гражданин на Дупница

Найден Найденов

Останалите предложения са – световноизвестният художник Алцек Мишев и бившият директор на Механото Олег Шереметиев

Пенчо Банев, Антоний Стоянов, Никола Костов, Теодора Динева и Иван Йорданов с номинации за награждаване с почетен знак

Треньорът на „Марек Юнион-Ивкони” Найден Найденов, световноизвестният художник Алцек Мишев и бившият директор на ПГ „Акад. Сергей Павлович Корольов” (известна като Механото) Олег Шереметиев са предложени за почетни граждани на Дупница.

Алцек Мишев

Номинацията е по повод празника на града 19 октомври – Ден на свети Йоан Рилски-Чудотворец. Внесена е в Общинския съвет като докладна записка от председателя на местния парламент Емил Гущеров.

Найден Найденов е роден на 25 май 1967 г. в гр. Пазарджик, дългогодишен волейболист на редица родни и европейски клубове. В продължение на 10 г. капитан на националния отбор на България. С „Марек Юнион-Ивкони”, като негов треньор, става шампион през 2012, 2013, 2014 и 2015 г. Носител на купата на България с отбора на Дупница за 2013 г. С него като треньор  представителният отбор по волейбол на „Марек Юнион-Ивкони” постига най-значимите успехи в своята история, а Дупница се утвърждава като един от основните волейболни центрове в страната.

Антоний Стоянов

Алцек Мишев е роден в Дупница през 1940 г. Завършил е Висшия институт по изобразително изкуство в София (1966 г.). През 1971 г. емигрира в Италия. Бащата на Мишев е бил председател на туристическото дружество в Дупница и е участвал във възстановяването на хижа „Скакавица”, след като изгоряла.  Неговият прадядо Иван Зографов е един от художниците, зографисвали сцените с ада на фасадата на Рилския манастир. Той е сред най-значимите европейски художници-концептуалисти.

Олег Шереметиев е роден в Дупница през 1933 г. Родителите му са руски имигранти, потърсили убежище в Царство България. Завършва основно и средно образование в Дупница, а висше – в МЕИ-София. От 1962 г. е директор на Техникума по механоелектротехника в града като титуляр. С името му се свързва изграждането на солидна материална база и изключителното израстване на училището и превръщането му в притегателно място за учениците не само от града и региона.

Теодора Динева

Пенчо Банев е роден през 1930 г. в с. Чуковец, община Радомир. Основно образование завършва в родното си село, средно – в Радомир, а висше – в СУ „Климент Охридски”, математика. В Дупница идва, след като сключва брак с момиче от града. Допринася изключително за изграждането на материалната база на Техникума по механоелектротехника като зам.-директор и директор, както и за новата материална база на ОУ „Паисий Хилендарски”, където също е бил директор.

Антоний Стоянов е роден в Дупница през 1968 г. Завършил е математика и информатика в СУ „Климент Охридски”. Под негово ръководство Софийската математическа гимназия заема едно от челните места в Европа и света, училището печели редица състезания, олимпиади. Оценен като педагог и директор, многократно е удостояван с отличия и награди. През 2015-2016 г. е избран за директор на годината, награден с почетното отличие „Неофит Рилски” и грамота на Министерството на образованието и науката за най-добър ръководител. През 2017 г. с решение на ЕП е избран за Европейски гражданин на годината.

Никола Костов е роден в Дупница през 1939 г. Произходът му е от армънската общност. Работи активно в Дружеството на армъните в Дупница първоначално като член, а след това като председател. Винаги изтъква, че армъните са православни християни. Костов има особени заслуги за това, че армъните и българите в Дупница живеят задружно.

Теодора Динева е родена и израснала в Дупница. Дългогодишен капитан на националния отбор по баскетбол – девойки, понастоящем играе в националния отбор на България – жени. Световен шампион в индивидуалното световно първенство по баскетбол за девойки в Индонезия, сектор „Стрелба в коша”, два пъти национален шампион.

Иван Йорданов е роден през 1939 г. в с. Якимово, област Монтана. В Дупница идва по разпределение, като учител в механотехникума. Създател е на лабораторията по измервания в учебното заведение. От 40 г. е в Мъжкия хор „Св. Иван Рилски”, в който продължава да е и сега, на 80-годишна възраст.

Призовете ще бъдат връчени на традиционната тържествена сесия на Общинския съвет за празника на Дупница на 19 октомври.