Кюстендилките Ели Василева и Катя Стефанова почетоха Тоше Проески с 11 сърца и 11 бели рози

Ели опъна плакат в центъра на Скопие.

11 години от последния концерт на македонската звезда за първи път нямаше “Звездно небе” в Скопие, сподели Ели

Навършиха се 11 години от последния концерт на емблематичния певец от Република Македония Тоше Проески, който се провежда на градския стадион в Скопие и събира над 30 000 души, като всички приходи отиват за обновяване на македонските училища. Само 11 дни по-късно неговото сърце спира да бие, след като загива в катастрофа.

Катя пред паметника на Тоше Проески

В продължение на 10 години неговите фенове се събират в центъра на Скопие на датата на последната му сценична изява. Тази година обаче това не се случи, поне организирано. Отделни негови почитатели обаче не изневериха на традицията и го почетоха. Сред тях бяха и две кюстендилки – Елеонора Василева и Катя Стефанова, които почетоха македонската и световна легенда с 1 плакат, 11 сърца, 11 бели рози и техните големи сърца. “За мен „Звезденото небо” за Тоше е събитие без аналог. Всеки 5 октомври „Звезденото небо”, което Тоше ни го остави, изгрява на площада в Скопие. Събират се много хора, които заедно пеят песните му, пускат мобилните си телефони… така, както той искаше. Всеки, който е бил дори веднъж, знае колко неповторима е енергията на тази вечер. След 10 години за първи път „Звездно небе” в Скопие нямаше. Сърце не ми даде да оставя нещата така. Но какво можех да направя аз? Българка в Македония. Най-вече това, което сърцето ми диктува.

1 плакат! 11 сърца!! 11 бели рози!!! И… едно сърце – моето”, споделя Ели, която вече няколко година по пет пъти посещава Крушево, родното място на Тоше. За него тя споделя – Тоше наистина не е от този свят. Такъв човек не се ражда всяка година, не се ражда и на сто години. Самата тя преди няколко месеца си татуира името на Тоше Проески на ръката, а за рождения му ден именно Катя бе сътворила торта с неговия лик. И сега двете не пропуснаха да почетат своя идол. Опънаха плакат в центъра на Скопие и сложиха 11 бели рози на паметника, издигащ се на площада в македонската столица. “Нямам представа от кого зависи, за да се организира това събитие. Знам, че през годините са го правили шепа ентусиасти, водени единствено от любовта си към Тоше и неговата музика. Пред тях свалям шапка, защото не е било леко. Болно ми е и направих това, което мисля, че е правилно, това, което сърцето ми продиктува. Имаше и местни хора, които също го почетоха, но липсваше онзи заряд, който се получаваше при събирането на стотиците хора досега”, допълва Ели. „След 10 години „Звезденото небо”, което ни го остави Тоше, изгасна! Прости им за това, ако можеш, Тоше… но аз не мога”, този текст, написан на плакат от Ели, кюстендилките поставиха на един от лъвовете в центъра на Скопие и събраха доста одобрителни погледи.

Дано не съм права и тази неповторима традиция продължи… Дано, каза с надежда Ели.