Атина направи крачка към голямата гръцка сделка с Македония

Кабинетът в Атина направи крачка към голямата сделка за името Македония, написа в. „Катемерини”.

Изданието разказва как снощи на прием във Военния клуб в гръцката столица са се появили премиерът на страната Алексис Ципрас и военният министър Панос Каменос, който е и вицепрезидент. Журналисти коментират кратките изказвания на двамата политици и смятат, че гръцкото правителство е постигнало компромис за Преспанското споразумение. Каменос, който е член на дясната партия “Независими гърци” – коалиционен партньор на левия съюз на Ципрас СИРИЗА, се обявяваше против сделката за името на бившата югославска република.

Според данни на медията Каменос е призовал съпартийците си да се изкажат в полза на историческия документ, подписан от Ципрас и колегата от Скопие Зоран Заев в средата на юни и предвиждащ името на балканската страна да бъде Република Северна Македония. “Вероятно премиерът е успял да убеди депутати от други политически партии да одобрят споразумението с Република Македония и Каменос е бил притиснат в ъгъла и е призовал своите парламентаристи да дадат рамо на Преспанското споразумение”, продължава вестникът.

В полза на заравянето на томахавките между двамата министри по македонския въпрос “Катeмерини” цитира и лидера на най-голямата опозиционна сила “Нова демокрация” Кирякос Мицотакис. “Каменос и неговата партия загърбиха националните интереси в името на властта”, категоричен бе консервитивният политик.

Очаква се правителството да внесе споразумението в парламента за обсъждане днес. Правителството разполага със 153-ма депутати от 300-те законодатели. Основните противници на голямата македонска сделка “Нова демокрация” и крайнодясната партия “Златна зора” имат съответно 77 и 15 представители. Останалите депутати – комунисти, социалисти, центристи и независими (общо 55-има), вероятно ще подкрепят проекта.