Смесените хорове „Св. София” и „Ален мак” гостуват на Дупница за Фестивала на мъжките хорове „Св. Иван Рилски“

Стефан Чавеев

Тазгодишното издание под знака на 80-годишнината на диригента акад. Валентин Бобевски

В събота и неделя (20 и 21 октомври) Дупница ще бъде домакин на Фестивала на мъжките хорове „Св. Иван Рилски“. За поден – 9-и път, на откриването на 20 октомври в залата на ОбДТ „Невена Коканова” почитателите на хоровото пеене ще видят изявите на хорове от цяла България, начело с Мъжки хор „Св. Иван Рилски” от Дупница. По традиция следващия ден хористите ще имат матине в Рилския манастир.

В тазгодишния фестивал ще участват и два смесени хора – Смесен хор „Св. София” от София и Смесен хор „Ален мак”-Благоевград.

„Фестивалът е наследник на богатите музикални традиции на град Дупница в областта на хоровото изкуство. Това изкуство е автентичният духовен корен в изграждането и развитието на духовната култура в Дупница и води началото си от 1894 г.

От 2010 година фестивалът е включен в културния календар на Министерството на културата, а от 2013 година гр. Дупница е обявен за Национален център на мъжкото и момчешко хорово пеене. Той е единствен в България.

Тази година фестивалът има и един допълнителен щрих, ще премине и под знака на 80-годишнината на председателя на фестивалния комитет акад. Валентин Бобевски. Той наскоро бе отличен с най-високото отличие на Министерството на културата „Златен век” и бе обявен за почетен гражданин на София. Стратегията на фестивала включва развитие и разширяване на мъжкото хорово пеене, стимулиране и създаване на нови песни за подобни хорове от български и чуждестранни композитори и обмен на информация между хоровете и диригентите.

Убеден съм, че обединени от неповторимия чар на хоровата песен, ще подарим поредния празник на града ни”, подчерта Стефан Чавеев, който е член на Надзорния съвет на Балканския хоров форум и секретар на Организационния комитет на фестивала.

Фестивалът се провежда с финансовата подкрепа на община Дупница, евродепутата Ева Майдел от ЕНП/ГЕРБ и дарители.

Организира се от община Дупница и преминава под патронажа на кмета Методи Чимев и Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО. Съорганизатори са Българският хоров съюз, Балканският хоров форум и Съюзът на българските композитори.