Джамал Кашоги е убит за седем минути в саудитското консулство

Саудитският журналист Джамал Кашоги е ликвидиран за седем минути, разкри турски източник пред Middle East Eye.

Източникът е чул аудиозапис с моментите преди и след убийството на Кашоги. Той съобщи, че журналистът е бил завлечен от офиса на генералния консул в саудитското консулство в Истанбул и поставен на бюро.

“Самият консул е изваден от стаята. Не е имало опит за разпит. Те са отишли, за да го убият”, продължи източникът. В сградата е имало крясъци. Крясъците са спрели, когато Кашоги е бил упоен с неизвестно вещество.

Салах ал Тубайги, който е ръководител на отдел за съдебна медицина към саудитското ведомство за сигурност, е един от 15-членния екип, който пристигнал в Истанбул с частен самолет в деня на изчезването на Кашоги на 2 октомври.

Тубайги e започнал да реже тялото на журналиста, докато е бил жив, обяви още източникът и добави, че убийството е извършено за седем минути.

Докато е разчленявал тялото, Тубайги си сложил слушалки и си пуснал музика. Той посъветвал другите членове на екипа да направят същото.

“Когато правя това, слушам музика. Вие също трябва да го направите”, казал Тубайги, според източника.

Триминутна версия на аудиозаписа е предадена на турския вестник “Сабах”, но тя все още не е публикувана.

Турски източник каза пред “Ню Йорк таймс”, че Тубайги е бил оборудван с трион за кости. Той е член на Саудитската асоциация по съдебна медицина и патология.

През 2014 г. базираният в Лондон саудитски вестник Asharaq al-Awsat интервюира Тубайги относно мобилна клиника, която позволява извършване на аутопсия за седем минути. Вестникът допълва, че мобилната клиника частично е създадена от Тубайги и може да бъде използвана за аутопсия или изследване на тялото на местопрестъпление.

Анкара се опасява, че Кашоги е ликвидиран и разчленен в саудитското консулство на 2 октомври, когато посещава дипломатическата мисия, за да си извади документи за сключване на брак с турската си годеница Хатидже Дженгиз. Журналистът пишеше за вестник “Вашингтон пост” и критикуваше саудитския кралски двор.

Рияд категорично отрича да е свързан със случая.

 

 

 

 

 

 

news.bg