Снимка: БГНЕС

Петима работници пострадаха при инцидент в оръжейния завод „Арсенал“ в Казанлък, съобщи Нова телевизия. От предприятието потвърдиха, че те са откарани в спешен център. Няма опасност за живота им.

Малко по-късно БНР съобщи за шестима работници в болница след авария в оръжейния завод „Арсенал“. Инцидентът е станал тази сутрин, няколко минути след 9,00 часа, в цех 120 на завод 3 в „Арсенал“.

По информация на МВР четирима от пострадалите са с фрактури и други по-леки наранявания. Те се лекуват в болници в Казанлък и Стара Загора. Другите двама са прегледани и освободени за домашно лечение. Няма непосредствена опасност за живота им.

Единият от ранените работници е в по-тежко състояние, но няма опасност за живота му. Останалите са с различни повърхностни наранявания.

Пострадалите са на възраст между 23 и 60 години. От ръководството на завода заявиха, че пострадалите са: Димитър Д., Михаил Б., Десислав И., Георги Г., Румен П., Митко С. Най-тежко е пострадал 23-годишният Димитър Д.

Изясняват се причините за локалното запалване. Няма опасност от разрастване на аварията.

От МВР уточниха, че сигналът за инцидент в цех на завод 3 към „Арсенал” АД, Казанлък, е постъпил към 8,53 часа днес.

Малко по-късно от Районна прокуратура-Казанлък обявиха, че те разследват инцидента в завод „Арсенал“.

От държавното обвинение проверяват за престъпление по чл. 134, ал. 3, във вр. ал.1, т.1 от Наказателния кодекс – за причиняване на средни телесни повреди на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно-регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

До момента е установено, че от запалване на барутна маса е възникнало възпламеняване, което е предизвикало локален взрив в помещението. Пожарът не се е разпространил извън помещението или в други цехове.

На мястото на инцидента са Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора, и Таня Димитрова, районен прокурор на Казанлък. Очаква се да отиде и директорът на полицията в Стара Загора старши комисар Георги Хаджиев.

Продължава огледът на местопроизшествието с изземване на следи. Предстоят разпити на свидетели и различни експертизи – балистични, медицински, технически и др. процесуално-следствени действия, описват от прокуратурата.

Това не е първият инцидент в оръжейницата в Казанлък. През годините такива се случват често, и то с трагичен край.

На 14 март тази година 27-годишен служител на „Арсенал“ загина, а друг – с десетгодишен стаж, беше ранен. Тогава стана запалване на смесител в помещение на цех 130 на завод 3.

 

 

 

 

 

 

 

news.bg