Обвиненият в жестоко убийство Северин кацна на българска земя, Ц. Цачева: Няма да лежи в луксозна килия

В София кацна самолетът с екстрадирания Северин Красимиров, обвинен за убийството на водещата от Русе Виктория Маринова. Красимиров ще бъде конвоиран първо до Националното следствие и след това до Русе. Министърът на правосъдието Цецка Цачева е категорична, че той няма да се радва на луксозни условия в ареста. Във всеки случай, в който партньорски правосъдни служби искат от нас гаранция, конкретно се ангажираме мястото, в което лицето ще бъде задържано, да отговаря на изискванията“, обясни тя.

Виктория Маринова

„Не бих нарекла условията луксозни. Те изпълняват критериите. Напредъкът в частта за местата за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ е много сериозен. Гарантираните 4 кв. м площ, санитарен възел в помещението, както и другите условия ще бъдат изпълнени“, каза още министърът. Цачева уточни, че ГД „Охрана“ е тази, която е отговорна за конвоя и довеждането на всички екстрадирани от чужбина лица. В конкретния случай служители на главната дирекция са командировани да изпълнят това свое задължение. В отговор на въпрос как се гарантира сигурността на останалите пътници в граждански полет при екстрадиция, Цачева обясни: „За това има специални мерки“. По думите й процедурата е стандартна, използват се граждански полети, защото иначе е скъпо за държавата. Попитана колко ще струва екстрадицията на Северин Красимиров, тя отговори: „Има план-сметки, но няма да изпадам в такива подробности“. Припомняме, 30-годишната телевизионна водеща Виктория Маринова е била изнасилена и убита в Русе на 6 октомври 2018 г. Сигналът за откритото тяло на жената е бил подаден същия ден минути преди 14,30 часа. Дни по-късно по настояване на българските власти в Германия като заподозрян за убийството бе задържан Северин Красимиров. Той е роден през 1997 г. в Русе и има криминална регистрация за кражба на цветни метали. Иззети са веществени доказателства, свързващи Красимиров с убийството.
Открито е наличие на ДНК материал върху дрехите му от жертвата и от него, както и негов ДНК материал и върху жертвата. На Красимиров задочно са повдигнати обвинения за изнасилване и убийство по особено жесток начин.