Попитахме хората: Харесва ли ви в Дупница в момента и какво може да бъде направено, за да стане градът още по-добро място за живот?

– Валентин Николов:


– Дупница е хубав град, който впечатлява с красотата си. Има и положителни неща, но и немалко отрицателни. Положително впечатление в града ни ми прави чистотата. Сметопочистването е на ниво, контейнерите се изпразват навреме и може да се каже, че е чисто. Зелените площи в Дупница също са добре поддържани, но основно в централната градска част. Има неща обаче, които не са добре. Например как огромни изкопи, които са направени заради ВиК повреди, газификация или по други причини, след това не се асфалтират месеци наред. Ясно е, че трябва да мине определен период, докато земята улегне, но ремонтът на пътя много се забавя. Уличните шахти също не се поправят и почистват, остават си запушени и при дъждове на някои места става нещо страшно. Надявам се тези неуредици да се отстраняват по-бързо. Дупница е един от градовете с доста емигранти. Премиерът Бойко Борисов отправи призив българите в чужбина да се завърнат у дома. Надявам се, че и община Дупница мисли по този въпрос. Би било много добре, ако имат идея как да направят така, че емигрантите да се приберат в града. Ако има повече работни места и заплатите се вдигнат, мисля, че това ще се случи и Дупница ще стане по-многолюден град.

– Ваня Димитрова:
– Градът ни е хубав. Разположен е в подножието на Рила планина и сме благословени в това отношение. Според мен трябва да се помисли за това младите хора да остават в Дупница. Много от тях напускат града, след като завършат средното си образование, и след това не се връщат тук. Отиват в София, Благоевград, Пловдив и чужбина да учат, а след това не се връщат тук. Това е така, защото им е трудно да си намерят перспективни и добре платени работни места, които да си заслужават. Те са хвърлили доста нерви и средства, за да станат висшисти, а заплатите, които могат да получават тук, далеч не отговарят на това. Трябва да се направи така, че да бъдат осигурени по-високи заплати от фирмите в града.

– Мартин Асенов:


– Дупница е нашият град и мисля, че всички си го харесваме. Но има нужда да се развие още доста в икономическо отношение. От доста години вече се говори за университет тук, но все още няма такъв. Би било много хубаво, ако има висше учебно заведение и младите хора остават в Дупница и дори идват такива от други населени места. Нужни са и още заводи и предприятия, които да осигуряват работни места. Трябва да бъдат привлечени инвеститори, които да влеят свежи пари в града, а не да отиват в Благоевград например или в други съседни градове. Не ми е приятно, че понякога Дупница изглежда като изоставен град, който се оживява и пълни само през уикенда, август месец и по Коледа. Пътувал съм из доста страни в Европа и съм виждал градове, по-малки от Дупница, които са доста по-добре уредени. Искрено се надявам, че това ще се случи и в нашия град.

– Любомир Янакиев:


– За мен Дупница е един прекрасен град. Едно от най-хубавите неща в този град е фонтанът на центъра. А какво да кажем за парк „Рила”? Той е известен в почти целия свят. Градската градина и районът около параклиса „Свети Спас” са едни страхотни места за разходка. Аз като състезател по тенис на маса с много успехи съм обиколил много градове в България и мога най-отговорно и категорично да заявя, че Дупница е един от най-красивите в страната ни. Изключително много ми харесва тук. Нямам забележки и към това, което се прави тук. Според мен липсва един плувен басейн за целогодишно ползване на децата, защото този в парк „Рила” е само за летните месеци. Знам, че имаше закрит такъв в училище „Св. Климент Охридски” и би било чудесно, ако отново там може децата да плуват. Така те ще боледуват много по-малко. Това е единствената ми препоръка, както да има и още повече спортни площадки не само за децата, а и за възрастните. Колкото повече спортуват дупничани, толкова по-малко ще ходят при лекари.

Анкетата изготви: Димитър ИКОНОМОВ