Иво Карамански щеше да навърши 59 години, милионите му изчезнаха

Иво Карамански

“Няма наследство от Иво. Няма и несметно богатство, оставено от него”. Думите са на съпругата на Иво Карамански – Галя Лукановска, която както всяка година, така и тази на 29 ноември ще направи панихида в памет на покойния си мъж. Само след месец, ако беше жив, Кръстника щеше да навърши 59 години. Никой не знае какво се е случило с милионите, които би трябвало да притежава Карамански. Ако са съществували, те или са скрити на такова място, че никой не може да ги открие, или са откраднати, без най-близките му да разберат. Жената на Кръстника е категорична, че тя и децата й живеят съвсем скромно и не са си и помисляли за несметни богатства.

“Не живеем охолно, дъщерите ни са в частния бизнес,

 

 

а аз им помагам”, споделя вдовицата, цитирана от “България Днес”. Тя живее изключително скромно в апартамент в “Люлин“, който семейството притежава още докато Кръстника бе жив. Карамански не се прибираше често в този дом, но все пак той бе един от пристаните му. Днес Галя Лукановска избягва светски събития, дори не кара луксозна кола. Главното й занимание са грижите за домакинството. От империята на Карамански не е останало почти нищо. Галя е наследила само 2-3 от неговите фирми, свързани с търговия с разнообразни стоки и консултантски услуги. Приживе тя прощава на съпруга си доста прегрешения и изневери, включително и съжителството му с бившата телевизионна водеща Нели Атанасова, от която има син, кръстен на негово име.

Освен син Кръстника има три дъщери.

 

Момичетата – Десислава, Ралица и Александра, са от брака му с Галя. Двамата се женят още през 1984 г. Това, което най-искрено възмущава близките на Карамански, е, че през годините са писани неистини за тях. Затова избягват разговорите с медиите. Близки на Карамански твърдят, че наследството му се е разпиляло. От бизнеса му не е останало почти нищо. Все още Галя и двете по-малки дъщери са в семейното жилище, а най-голямата се омъжи, има и дете. Александра има детективска агенция. Тя е най-дейната и предприемчива в семейството и по характер приличала на баща си. Като него била луда глава. Майка й помага в работата.

“Аз съм един нормален човек, не виждам смисъл да занимавам хората с това как живея”, споделя Галя Лукановска. Живеем редови живот като всички българи, душа носим, сърце носим, съвест имаме”, добави тя.

Синът Иво е студент в САЩ, където учи музика

 

и в бъдеще възнамерява да се занимава с изкуство. Младежът е и изявен тенисист с ред спортни успехи у нас. В момента съвместява успешно музиката и тениса.

“Събираме се да почетем Карамански всяка година”, казва близкият до семейството Марин Маринов. Някои от приятелите на Кръстника вече не са сред живите. “Карамански беше интелигентен, комбинативен, купонджия, мъжкар с харизма, когато влезеше в стаята, дори без да каже нещо, ставаше център на внимание”, описва го Маринов, цитиран от “България днес”.

“Надявам се след време да стоя на една голяма маса и като стар английски лорд да казвам: “Това са моите девет дъщери, а това са четиримата ми синове… Много обичам децата”, казва приживе Карамански. Макар и да не доживя това време, четирите му деца остават неговото наследство.

Нароченият за

 

българския “капо ди тути капи” е застрелян

 

пред очите на 13 души в разгара на студентски купон в нощта на 20 декември 1998 г. във вила на ул. “Горска ела” 22 в столичния кв. “Симеоново”. Екзекуцията му не прилича на знаковите убийства през 90-те години на миналия век, останали неразкрити. Карамански не е покосен от куршума на неизвестен стрелец, скрит в мрака, а от свой познат, който слага край на живота му в пристъп на гняв и под влияние на алкохола. 33-годишният бизнесмен от Дупница Стефан Въжарски убива Карамански с 2 куршума, които се забиват под дясното ухо на боса. Твърде нелепа смърт за нарочен за кръстник на мафията. Въжарски е осъден на доживотен затвор и в момента се намира в единична килия в Софийския затвор.