Златни правила за хранене – пийте по 5-8 чаши вода на ден, избягвайте мъртвата храна

Много жени се грижат повече за външния си вид, но дори не предполагат, че яденето е много важен фактор, който изключително много влияе на визията ни. Обръщайки внимание на продуктите, с които се храните, вие се грижите също за кожата, косата и тялото си като цяло. Има няколко генерални грешки, които допускаме, без дори да предполагаме, че те ни въздействат зле. Ето и няколко златни правила, които да спазвате:

  1. Достатъчно вода

Пийте по 5-8 чаши вода на ден, като една от тях сутрин с малко лимон. Водата трябва да е със стайна температура. Не трябва да я пиете насила или бързо, защото така тя не може да бъде обработена от тялото ви. Отпивайте на малки глътки и никога не си позволявайте да стигнете до момент, в който сте много жадни.

  1. Плод вместо смути 

Много хора сутрин пийват смути с плодове и зеленчуци. Смутито е полезно, спор няма, но е много по-добре да изядете целия плод или зеленчук. Така ще поемете всичките полезни вещества.

  1. Избирайте много внимателно храната си

Когато продуктите, с които се храните или готвите, са качествени, те са доста по-полезни и съдържат повече витамини и хранителни вещества. Опитвайте различни комбинации от храни, докато установите кои са най-подходящи за вашия организъм.

  1. Избягвайте храни и напитки с празни калории 

Много от храните и напитките, които ежедневно консумираме, съдържат изключително много “празни” калории, които не ни засищат за дълго време, а са пълни с прекалено много мазнини.

 

  1. Прясното мляко е храна, а не течност 

То съдържа много хранителни вещества и трябва да го приемате на малки глътки, за да може да бъде усвоено правилно от организма ви. Не го приемайте като напитка, особено ако искате да отслабнете. То съдържа достатъчно количество калории, които да ви заситят.

  1. Избягвайте “мъртвата” храна 

Ограничете консервираните, пакетираните, рафинираните и обработените продукти. Също така заменете бялото брашно с пълнозърнесто, белия ориз с кафяв, захарта с мед и т.н. Опитвайте се също така да избягвате сладкишите и нискокачествения шоколад. Ако обичате шоколад и не искате да се отказвате от него, опитайте се да заместите млечния с черен.

  1. Използвайте водата, в която варите зеленчуци 

Когато извадите зеленчуците от водата, не я изхвърляйте. Тя е изключително полезна. Можете да я пиете или да приготвите супа с нея. Също така варете зеленчуците в малко количество вода и на бавен огън, а още по-добре – на пара.

  1. Избягвайте пържена храна 

Тя се усвоява по-бавно и по-трудно от организма. Мазнините последни напускат стомаха и това сериозно вреди на храносмилането ви. Когато хапвате пържена храна, се опитайте да използвате колкото се може по-малко мазнина.