Майки на деца с увреждания категорични: Валери Симеонов няма място във властта! Оставка

Пред Министерския съвет се провежда организиран във фейсбук протест на майките на деца с увреждания с искане за оставката на вицепремиера Валери Симеонов, предаде репортер на Novini.bg. Повод за реакцията на майките са думите на Симеонов във връзка със Закона за хората с увреждания “кресливи жени” и “уж болни деца”.В района има засилено присъствие на полиция и жандармерия.Освен в София протести ще има във Варна, Враца, Стара Загора, Силистра, Пловдив, Плевен и Лондон.

Припомняме, че след скандалното изказване на Валери Симеонов премиерът Бойко Борисов се извини от името на Валери Симеонов. На брифинг в Министерския съвет днес самият Симеонов не се извини, като заяви, че не вижда причина да подаде оставка по лични причини.

“Днес сме се събрали не само кресливи жени. Има много обикновени хора. За нас това е много важно. Усещаме вашата подкрепа и ви благодарим. Заедно можем много повече”, каза пред насъбралото се множество участничка в протеста. “За да не бъдем кресливи жени, днес през уредбата ще пуснем изказванията на този вицепремиер. Такива хора нямат място във властта. Ние не искаме г-н Валери Симеонов да подаде оставка. Ако това не се случи, министър-председателят да го уволни. Оставка”, призова тя, като хората започнаха да скандират “оставка”, “оставка”.

Веднага след нейното изказване на запис започнаха да звучат думите на Валери Симеонов за “кресливите жени” и “уж болните им деца”, като протестиращите не спират да освиркват и да скандират “оставка”.

“В момента ние сме в състояние на война. Ние всички искаме да живеем в една свободна и нормална България. Искаме да живеем в една България, в която няма място за Валери Симеонов като вицепремиер. Вървете си, г-н Симеонов. Оставка, оставка”, заяви майка на дете с увреждания.

“Това, че Валери Симеонов е вътре в Министерския съвет, е срам за България. Нас ни е срам. Ние всеки ден ще сме тук, докато този човек не напусне властта. Думите ще звучат всеки ден тук. Оставка, оставка на Валери Симеонов. Искам да припомня на всички в Министерския съвет, че ние протестираме до някое време. После предстои етап на граждански безредици и като гледам, този етап вече започва. Тези безредици не идват от майките на деца с увреждания, а от всички, които ни подкрепят”, обърна се майка на дете с увреждания към участниците в протеста.

Призивите за оставка на Валери Симеонов не спират, като част от протестиращите опитаха да пробият полицейския кордон и опитаха да нахлуят в сградата на Министерския съвет, а самите майки призоваха да няма провокации.

Протестиращи майки се заканиха, че те ще стоят денонощно пред Министерския съвет, докато Валери Симеонов не подаде оставка или не бъде уволнен дисциплинарно. Те призоваха и повече граждани да ги подкрепят след работно време.