20 дами от Перник се бориха срещу остеопорозата с поход в планината, Валентина Страхилова: Рецептата е повече движение и почивка на слънце

С групов поход до хижа „Славей” в планината Голо бърдо Жени ГЕРБ-Перник отбелязаха Международния ден за борба с остеопорозата. Над 20 дами изминаха разстоянието от близо 7 км, обединени от идеята, че предприемането на превантивни мерки е важна стратегическа тактика в опита да се контролира това метаболитно разстройство.
„Приемам борбата с остеопорозата като лична кауза, защото заболяването се превърна в един от най-сериозните проблеми, свързани с общественото здраве. Причината за това са няколко рискови фактора: застаряване, обездвижване, промяна в начина на хранене и други заболявания, които водят до намаляване на костната плътност. Особено полезни за костната здравина са ходенето и всички упражнения, които предизвикват механично натоварване на костите“, сподели инициаторът на инициативата Валентина Страхилова. Тя обясни, че начинът ни на живот и хранителният ни режим още от ранна възраст имат връзка с остеопорозата, затова превенцията е много важна. „За съжаление често пъти не обръщаме внимание на начина си на хранене, не се движим достатъчно, пушим или пием повече. Затова профилактичните  мерки, които човек може да предприеме, са богатата на калций и фосфор храна, повече движение, почивка на слънце и приемане на витамин Д“, каза още Валентина Страхилова.
По последни данни на Световната здравна организация една от три жени над 50 години страда от заболяването. Един от петима мъже над 50 години, както и една от осем дами са с доказани фрактури на гръбначния стълб. Тежките  фрактури, последица от остеопорозата, го правят второто социално заболяване след рак. За съжаление вече и хора във възраст под 30 години страдат от остеопороза. Това се дължи на заседналия начин на живот и  липсата на физическа активност.