Показаха каузите на Боян Петров на изложба в Кресна, екологът Андрей Ковачев: Той искаше да извадим трафика извън Дефилето

Заместник-кметът Валентин Стоичков откри експозицията с фотографии от личния живот на алпиниста

 

Заместник-кметът на община Кресна Валентин Стоичков откри фотографската експозиция „Каузите на Боян Петров – биоразнообразието в Кресненския пролом“.

Експозицията включва фотографии от личния живот на нашия именит алпинист и еколог, както и една от личните му каузи, с която се занимава от дълги години, а именно – спасяването на Кресненското дефиле, застрашено от строителството на автомагистрала „Струма”, която в момента се предвижда да премине през него.

За съвместното си дело с Боян Петров по каузата им разказа екологът Андрей Ковачев. „Това беше една любов, която имаше той към това място и която споделяха много хора и много биолози. За първи път дойдохме тук с Боян през 1987 г.

Бяхме съученици, доведе ни нашият учител в кръжока към Софийския зоопарк. Докато бяхме ученици, практически всяка седмица от годината бяхме в дефилето. Аз с Боян имам една много проста договорка – че ако става дума за Кресненското дефиле, по всяко време на всяко място да се обръщам веднага, за да действаме с него. Тази любов и опазване на природата е заради хората, за да може да живеем на едно място, което усещаме любовта към този свят и за да бъдем човеци. Самият той беше много голям човек. Неговата кауза беше много важна – не само защото по този начин ще спасим човешки животи, а защото единственият начин да спрем катастрофите е там долу пътят да си остане локален, магистралата да бъде извън Дефилето. По този начин ще се предотврати не само смъртта на хората, а и смъртта на природата”, каза Андрей Ковачев.