Откриха обновената ски шанца в Самоков

В състезанието на К6 при момичетата първа стана Анна Бандрова, при момчетата спечели Петър Бандров

 

Обновената шанца за ски скок в Самоков бе официално открита. На церемонията присъстваха много деца, родители и официални гости. Българската федерация по ски бе представена от вицепрезидента Георги Бобев, отговорника за направление “Ски скок” и двигател на проекта за шанцата Захари Сотиров, а община Самоков – от кмета Владимир Георгиев и неговия заместник Люба Кленова.

Сред гостите бе и световният шампион за юноши в ски скока Владимир Зографски и легендарният Валентин Божичков, носител на Европейската купа. Много деца, трениращи ски скок, дойдоха да тестват новата шанца и да покажат уменията си. За тяхна радост бе проведено и състезание на К6 и К12. Малчуганите имаха право на направят по 2 скока от всяка шанца, а оценяването им бе поверено лично на олимпийския вицешампион в отборното от олимпиадата в Калгари 1988 и настоящ треньор на Владимир Зографски в националния – Матиаж Зупан. Асистираше му бившият национал и олимпиец Георги Жарков. Преди началото на състезанието всички бяха поздравени от кмета на община Самоков Владимир Георгиев и вицепрезидента на БФСки Георги Бобев. Поздрав към всички отправи и Владимир Зографски.

В състезанието на К6 при момичетата първа стана Анна Бандрова, пред Яна Балканска и Натали Николова. При момчетата спечели Петър Бандров, пред Лазар Игнатов и Максим Коцев. На К12 победата бе за Георги Караджинов, пред Камен Сотиров и Мони Николов. Медалите и материалните награди на призьорите връчиха кметът Владимир Георгиев, Георги Бобев и Владимир Зографски. Шанцата в Самоков бе реновирана през лятото с подкрепата на БФСки, община Самоков и частни дарители. Идеята е през следващата година да бъдат направени още 2 малки шанци и по този начин да се даде възможност на повече деца да тренират ски скок.