Василиа Петрова от Кюстендил ”взриви” сцената в Микрево с песните “Бабо ле, бабо” и “Много мерак имам”

Василиа Петрова

15-годишната ученичка на Адела Харалампиева грабна първото място в раздел 15-18 години на юбилейното издание

 

Кюстендилският славей Василиа Петрова от Школата по народно пеене при НЧ „Братство 1869” с преподавател Адела Харалампиева спечели първо място от юбилейното издание на Международния фолклорен фестивал “Малешево пее и танцува”, провел се в село Микрево.

Василиа Петрова за пореден път обра овациите на журито и публиката, като взриви сцената с изпълнението си на песните “Бабо ле, бабо” и “Много мерак имам”.

Кюстендилският талант с водещия Стоян Петков

“Освен безспорния й талант тя умее да представи песента, да ни въздейства емоционално, а това, че е красива и стилно облечена, допринася към цялостното й представяне”, каза Петьо Кръстев, член на журито.

“Представих две песни от Македонския край. Когато се подготвях за “Пирин фолк” – конкурс за македонска песен на фолклорна основа, работихме съвместно по няколко песни и с две от тях дебютирах сега на сцената на “Малешево пее и танцува”. Целта ни беше да представя песните – не само да ги изпея, а да въздействам на журито и публиката, и успяхме. След края на изпълнението ми имаше бурни аплодисменти и поздравления от хора, които са ме слушали”, сподели Василиа.

Това е поредното отличие, което Василиа Петрова печели от престижен конкурс през 2018 г. Тя грабна първо място и на конкурса Детски “Пирин фолк” с изпълнение на песента „Собрале ми се, йотбрале“, 15-годишният талант превзе с гласа си и морската ни столица Варна на Четвъртия международен музикален конкурс “ART STARS- Звезди на изкуството”.

В категория “Народно пеене“ Василиа заслужено грабна Grand Prix с изпълнението си на две тракийски песни от репертоара на Теменуга Жекова-Минчева – “Ой та тебе, Кольо” и “И мерак метнах”.