Владимир Путин към италианския премиер Джузепе Конте: Развиваме двустранните отношения

Русия и Италия продължават да развиват отношенията си въпреки сложните външни условия, каза руският президент Владимир Путин на срещата си с италианския премиер Джузепе Конте в Москва днес, предаде ТАСС.

Путин отбеляза, че през последните десетилетия тези отношения са много делови и в същото време много топли и че това се подкрепя от практически всички политически сили както в Италия, така и в Русия. Той изрази съжаление, че Италия бележи известно отстъпление от своите позиции на руския пазар като икономически партньор, но добави, че обемът на търговско-икономическите връзки между двете страни остава висок.

Радваме се да ви видим и да поговорим с вас за сегашното състояние на нашите отношения и да набележим планове за развитието им както в близка, така и в по-далечна перспектива”, подчерта домакинът. Той предаде благодарност на италианската страна за помощта, оказана на руските футболни фенове, пострадали при инцидента в римското метро вчера. При аварията на ескалатор там пострадаха около 30 души, а в болница са настанени 19. Повечето от тях са руски фенове, гостуващи за мача от европейската шампионска лига между местния отбор на “Рома” и московския ЦСКА.

Италианският премиер също отбеляза, че двете страни успяват да запазят качеството и обема на отношенията си, което е потвърждение за здравината на връзките между тях. “Виждам като една от задачите на моето посещение още веднъж да проуча и да видя доколко е възможно да развиваме потенциала на нашите връзки и отношения”, посочи той. Конте покани Путин да посети Италия в най-близко време, като отбеляза, че той дълго не е идвал там.

По-рано днес Конте се срещна и с руския премиер Дмитрий Медведев. Очаква се днес Путин и Конте да проведат и среща в широк състав с ръководители на водещи италиански компании, а също и да подпишат редица двустранни документи, отбелязва ТАСС.