Мокрите съдове са враг на стъклокерамичните котлони, почистете ги със сода и оцет

Стъклокерамичните котлони днес не са лукс, а са достъпни в почти всеки дом. За да им се радвате, следвайте няколко лесни съвета:

  1. Никога не поставяйте мокри съдове върху стъклена керамична плоча.

Ако сложите на котлона тенджера с мокро дъно, резултатът ще бъде бели петна. Затова, преди да започнете да готвите, се уверете, че са напълно сухи.

  1. Не почиствайте с гъба за съдове

Не използвайте гъбата за съдове, за да почистите котлона, защото останалите мазнини или парчета храна могат да доведат до нови петна и да повредят повърхността на печката. Затова използвайте само нови, чисти и меки гъби.

  1. 3. Ако падне захар

    … или разтопена пластмаса, фолио и други подобни материали, незабавно ги махнете със специален уред за стъклокерамика или използвайте обикновен бръснач.

  2. Мек почистващ препарат за стотинки

За да се справите с обикновените мазни петна, сложете малко веро, поръсете сода отгоре и добавете няколко капки водороден пероксид. Изчакайте няколко минути и избършете с нова мека гъба с кръгово движение.

  1. 5. Сода и оцет

Тези две евтини съставки ще заменят скъпата “химия”. Направете паста от 4 супени лъжици сода и 1 супена лъжица оцет. Оставете за 30 минути, избършете с чиста, влажна гъба и подсушете.