Реставрират известната Границка къща с 9200 лв. от община Кюстендил, фирма осигури материали за 20 000 лв.

Границката къща е изградена през 1856 г.

Жилищната отбранителна кула в чифлика на Атанас Границки е изградена през 1856 г., сега тъне в разруха и забрава

 

Започва реставрирането на известната Границка къща в кюстендилското село Граница, обявиха от създадено наскоро сдружение за спасяването на обекта. Жилищна отбранителна кула в чифлика на Атанас Границки е изградена е през 1856 г. от майстор Миленко от село Блатешница, Радомирско.

Кметът Лъчезар Гергов

Кюстендилска фирма ще осигури материали за около 20 хил. лева, а общината ще отпусне 9200 лева за ремонта на покрива, каза председателят на сдружението “Възраждане на Граница” Кирил Станчев, адвокат, общински съветник. В сдружението са още кметът на Граница Лъчезар Гергов, певицата Слава Соколова, учители и др.

Състоянието на жилищно-отбранителната кула е плачевно.

Още през месец април те първи биха тревога за нейното състояние, което никак не е добро. Понастоящем е ограбена и се нуждае от спешни възстановителни работи, тъй като има реална опасност от пълно унищожаване на къщата. Половината от дворното място е реституирано и семейство си отглежда зеленчукова градина там, казва Слава Соколова.

“Уникална къща с изключителна архитектура и трябва да бъде възстановена, за да може да се посещава от туристи в съчетаване с гостуване и на близкия Гранички манастир. Това определено ще съживи и така западналите вече села в областта”, каза кметът Лъчезар Гергов.

Границката къща е единствената трикатна къща в селото, казват местните. Високото каменно приземие с размери 11 х 11 метра с дървена порта, украсена с подвижна хоризонтална греда и бойници, било предназначено за кръгова отбрана. Стръмна дървена стълба водела към представителен еркерно издаден жилищен етаж с кръстовиден план с полукръгъл отворен кьошк от север и санитарен възел от юг. Таванът на кьошка е полукупол с дървена розета. Представителната северна фасада е симетрична, подчертана от сложните планови очертания на кобилната крива на кьошка с дървената аркада и широките холкели, с пластичното решение на камините и мазаните комини. За известно време за поддържането й се грижели експерти от Историческия музей – тя е паметник на културата. Впоследствие нещата се променили, Състоянието й през годините се е влошило и затова се нуждае от спешен ремонт. За последно е реставрирана през 1979 г., като е уредена музейна сбирка.

Експертна група архитекти и реставратори огледала обекта на място и набелязала най-неотложните дейности и ремонти по спасяването на Границката къща. Създава се организация ремонтите да започнат преди зимата, особено на покривната част, която е около 230 квадратни метра с характерната възрожденска архитектура.