Фейслифт за суперавтомобила на Audi

Втората генерация на Audi R8 е на пазара от 2015. Сега компанията от Инголщат е готова с фейслифт на версиите Coupé и Spyder на модела. Промените по външния вид не са много големи, но въпреки това – осезаеми. Дизайнерите са направили Singleframe-решетката на радиатора по-широка. Фаровете остават идентични, но по една пластмасова бленда отляво и отдясно ги кара да изглеждат по-обемисти.

Над решетката има три въздухозаборника, които трябва да напомнят на легендарното Audi Sport quattro. Въздухозаборниците в предната броня са „загубили“ своите вертикални ламели, вместо това по едно голямо „крило“ отвежда въздух към радиаторите. Освен решетката по-голям е станал и сплитерът отпред. Отстрани e „пипната“ единствено долната част на праговете. Задницата получава нова „престилка“ и решетката за охлаждане на двигателя вече се простира по цялата широчина на R8.

При фейслифта на втората генерация R8 Audi отново залага на овални тръби. В интериора дизайнерите залагат на добре познатото. Oбновената модификация е също без централен монитор и залага на виртуален кокпит. Изцяло нови са цветовете „пастелно сив“ с контрастни шeвове в „скално сив“, кафяв Palomino със сиви шевове и черно със сини шевове. Качеството на използваните материали е безупречно. Освен оптични промени при фейслифта инженерите са направили и модификации по окачването.

Опционално може да бъде поръчана усилена карбонова стабилизираща щанга за предната ос. Тя намалява теглото на колата с 2 кг и идва директно от GT3-болида R8 LMS. Различните режими на шофиране ще бъдат с по-големи разлики един от друг. Серийно R8 идва с 19-цолови джанти, срещу доплащане има и 20“. С фейслифта от Audi пускат и два нови цвята – сега R8 ще бъде достъпно и в сив Kemora и син Ascari. И обновената модификация на суперспортиста ще се ражда в специалната мануфактура в Бьолингер Хьофен. Там около 500 служители ще се грижат всяко R8 да идва при клиента на 100% спрямо индивидуалните му желания. Почти цялото производство на машината е ръчно. На ръка се правят дори заварките по предницата и задницата. На същото място като серийния модел се прави и „пистарката“ R8 LMS GT3. Интересното е, че 50% от частите в „цивилната“ модификация и „бегачката“ са еднакви!

И при фейслифта Audi запазва познатия атмосферен V10-двигател с работен обем 5,2 л. В бъдеще обаче той ще бъде с повече мощност и по-висок въртящ момент: базовата версия генерира 570 к.с. и 550 Нм (540 к.с. и 540 Нм при предшественика). Топмодификацията също получава 10 „коня“ повече от предходната и генерира 620 к.с. и 580 Нм. Аudi променя номенклатурата при R8. Досегашният базов модел R8 V10 вече ще се казва R8 V10 quattro, a R8 V10 plus вече ще се нарича R8 V10 performance quattro. Продажбите на фейслифта ще започнат в началото на 2019, вероятно цените ще стартират от около 330 000 лв.

 

 

 

 

 

 

autobild.bg