Намаляват риска от наводненията в Банско с подпорни стени за 731 000 лв., кметът Икономов: Благодаря на кабинета на Б. Борисов, 554 600 лв. са от държавата

Градоначалникът направи първа копка за корекция на коритото на река Глазне

 

С ритуал “първа копка” бе дадено началото на строително-монтажните дейности за корекция и изграждане на подпорни стени на коритото на река Глазне в Банско на стойност 731 000 лева. „554 600 лева от общата сума е осигурена от държавния бюджет с постановление от 2017 г., за което отправям сърдечна благодарност към правителството и премиера Бойко Борисов”, коментира кметът Георги Икономов.

 


Основната цел на дейностите е да се намали рискът от наводнения в границите на града. Според градоначалника това е началото на един по-мащабен проект за цялостно подобряване на градската инфраструктура в тази зона на Банско в няколко посоки:


– с корекцията на подпорните стени ще се освободи място за изграждането на улица, успоредна на ул. „Пирин” в посока на туристическата зона. Така ще се пренасочи трафикът по алтернативен маршрут.
– още тази година ще се монтира красив пешеходен мост на мястото на този, който падна вследствие на обилните валежи през ноември 2016 г.
– разработили са проекти за облагородяване на терените от двете страни на речното корито, които ще бъдат обособени като паркови зони с площадки за игра и спорт.