Кметът Икономов: За децата с увреждания в Банско вече 20 г. работи Дневен център, има и 4 защитени жилища

Втората национална среща на експертите по социални дейности и здравеопазване от общините се проведе в Банско.

Организирана от Националното сдружение на общините, повече от 150 общински ръководители и експерти обсъждаха националните политики в социалната сфера и обмениха добри практики.

Форумът премина с присъствието на заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, изпълнителния директор на НСОРБ Силвия Георгиева и председателя на Националния алианс за социална отговорност Георги Георгиев. Домакинът, кметът Георги Икономов, откри събитието с пожелание за ползотворна работа. „Зрелостта на едно общество проличава по отношението му към слабите членове на това общество. Банско има своите достойнства в тази сферата – с 42-годишната си история и с 16 различни вида социални услуги успяваме да обхванем голяма част от нуждите, които имат хората в неравностойно положение.

За възрастните хора имаме Домашен социален патронаж, проект „Топъл обяд”, Център за настаняване от семеен тип в село Места, както и центрове за стари хора във всички населени места в общината. За децата с увреждания вече 20 години работи Дневен център „Здравец” и четири защитени жилища. Центърът за социална рехабилитация и интеграция пък е предназначен за всички хора, които в някакъв момент от живота си имат нужда от специализирана подкрепа и консултиране. При това напълно безплатно. Функционира също Дневен център за пълнолетни лица с увреждания. А най-новаторската ни услуга е създаването на социално жилище със специален статут. То е предназначено за плавно преминаване в реалния живот за потребителите на защитените жилища, които трябва да освободят мястото си. Така оказваме подкрепа към тези млади хора, в голямата си част напълно сами в живота”, изтъкна той. Участниците във форума посетиха на място голяма част от предоставяните социални услуги и се запознаха с условията там, както и с потребителите им.