Борисов: Държавата никога не е била в по-добра кондиция. Противниците на сегашното управление са срещу устойчивото развитие на страната

Бойко Борисов

Над половин милиард даваме повече за общините, предимно за Северна България. Приходите в бюджета нарастват с над 4,5 млрд. лева. Държавата никога не е била в по-добра кондиция отсега. Противниците на сегашното управление са срещу устойчивото развитие на страната. Не им казвам да запазят радиомълчание, а да говорят с цифри. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредното заседание на Министерския съвет.

На заседанието днес правителството трябва да приеме трите бюджетни закона – за държавния бюджет, бюджета за държавното обществено осигуряване и бюджета на здравната каса.

Предвижда се от 2019 г. максималният осигурителен доход да се вдигне от 2600 на 3000 лева, с което не са съгласни работодателите. Минималната работна заплата ще се повиши до 560 лева. От юли 2019 г. пенсиите ще се увеличат с 5,7%, а таванът на пенсиите ще се повиши от 910 на 1200 лева. Увеличава се минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводители на 560 лева.

“Правим това заседание, за да дебатираме бюджета за следващата година. Това е един от най-амбициозните бюджети от началото на прехода. Когато правихме преговорите за този кабинет, до края на мандата трябваше да достигнем БВП от 110 млрд. лв., сега е 118 млрд. лв., а към края на мандата ще е 133 млрд. За нашите политически опоненти мoгат само цифрите да говорят – безработицата е 4,8%, но знаете има липса на работници. Спорът за външния дълг, че ще задължим следващите поколения – той е третият най-нисък в ЕС от 22% от БВП през 2018 г. и ще спадне на 17,7% в края на мандата. Тогава ще стане най-ниският външен дълг. По график, както обещахме, увеличаваме минималната работна заплата”, каза премиерът.

Борисов уточни, че истински се надява да се сложи ред във ВВС, защото при огромния брой хеликоптери и самолети на последното учение се е наложило да се използват американски хеликоптери. Той подчерта, че изпълняваме ангажиментите си към НАТО, разходите за отбрана за 2019 г. са 1,58% от БВП.