Съдебната власт и Горанов си стиснаха ръцете за 704 млн. лева бюджет

Владислав Горанов и Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) одобри в понеделник новото предложение на финансовия министър Владислав Горанов за бюджет на съдебната власт в размер на 704 милиона лева за следващата година. Това е рекордна финансова рамка за системата и осигурява 10-процентно увеличение на заплатите за магистратите. Запазват се и парите за дрехи за 10-те хиляди съдебни служители, които са около 2000 лв. годишно.
В бюджета има достатъчно пари за бонуси за най-натоварените органи на съдебната власт и специализираните магистрати с по една заплата.
До споразумението между ВСС и Горанов се стигна след намесата на главния прокурор Сотир Цацаров. В петък финансовият министър се озова в кабинета му в Съдебната палата на разговор на фона на назряващия бунт в системата заради планираното орязване на парите за дрехи. Горанов имаше идея да ограничи това допълнително плащане до 450 лева на съдебен служител. Реакцията на съсловието бе мигновена и отвсякъде във ВСС започнаха да пристигат протестни декларации.
Запомняща беше декларацията на съдебния инспекторат, в която се казваше, че парите за дрехи са нужни, за да се “осигури възможност за съдебния служител да има вид и да следва поведение, което е съвместимо с добрите нрави и не допуска уронване на престижа на съдебната власт…” От позицията стана ясно, че ценностната система на служителите се крепи на недосегаемостта на парите им за дрехи.
Бюджетът на съдебната власт през тази година бе около 600 милиона лева, но сериозното планирано увеличение на заплатите на магистратите направиха невъзможно финансовата рамка да остане същата. ВСС поиска бюджет от 769 милиона лева, Владислав Горанов предложи 666 милиона лева.
В тази среда дойде и разговорът на финансовия министър с главния прокурор. След него министерството излезе с ново предложение за бюджет в размер на 704 милиона лева, което ВСС прие.

 

 

 

 

 

 

mediapool.bg